Russland med storstilt kriseplan

Russlands finansminister Anton Siluanov kunngjorde onsdag en omfattende krisepakke for landets økonomi. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix
Russlands finansminister Anton Siluanov kunngjorde onsdag en omfattende krisepakke for landets økonomi. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix

Russiske myndigheter legger fram en omfattende plan på 270 milliarder kroner for å hjelpe en skakkjørt økonomi gjennom sanksjoner og oljeprisfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen legger opp til en 10 prosents reduksjon på de fleste budsjettpostene, men økte utgifter til velferd.

Tiltakene vil hjelpe den russiske økonomien med å «tilpasse seg til nye forhold» i en situasjon hvor det bratte oljeprisfallet og vestlige sanksjoner allerede har kostet landet 1.500 milliarder kroner, ifølge finansminister Anton Siluanov.

Han legger til at problemene trolig er langsiktige.

Les også: – Kim Jong Un reiser til Russland

Hjelp til bankene

Problemene har også ført med seg kapitalflukt og svikt i utenlandske investeringer. Analytikere antar derfor at økonomien vil krympe med 2-5 prosent i år, og krisen har også ført til at den russiske rubelen har tapt svært mye av sin verdi.

Krisen ga seg mandag utslag i at ratingbyrået Standard and Poor's nedgraderte landets kredittverdighet til BB+, eller «søppelstatus».

Den nye tiltakspakken innebærer blant annet krisehjelp til russiske banker. Dårligere tilgang til lån på det internasjonale finansmarkedet har allerede skapt problemer for flere banker.

Regjeringen tilbyr landets 27 største banker milliarder av rubler i krisehjelp og pålegger dem å øke sine utlån til realøkonomien med 1 prosent i måneden, ifølge Siluanov.

Les også: Norge må se Kina overta norske oljekontrakter med Russland

Øker pensjoner

Kriseplanen innebærer også at pensjonene økes med 11,4 prosent i februar, noe som vil koste staten 22 milliarder kroner. Russiske pensjonister utgjør omkring en tredel av befolkningen på vel 140 millioner, og mange av dem lever i fattigdom.

Heller ikke forsvarsutgiftene blir berørt av budsjettkuttene som nå settes i verk. Forsvarsindustrien vil tvert imot få mer penger for å kunne erstatte varer og produkter som nå er rammet av vestlige sanksjoner.

Samtidig vil landbrukssektoren bli tilgodesett med nesten seks milliarder kroner i et forsøk på å styrke den lokale produksjonen. Det må til for å dekke opp for mangler på matvarer som følge av at Russland har svart på vestlige straffetiltak med å innføre importforbud på en rekke varer.

Les også: Nedgraderer Russlands kredittverdighet

– Ikke bunnløst oljefond

Finansminister Siluanov understreket da kriseplanen ble presentert onsdag at Russlands oljefond ikke er bunnløst. Det innebærer at mange investeringer må utsettes, særlig innen byggenæringen.

– Alle nye byggeprosjekter må utsettes, sa Siluanov, som la til at det er gjort unntak for spesielt viktige prosjekter på den annekterte ukrainske Krim-halvøya.

Sberbanks sjeføkonom Julia Tseplaeva beskriver kriseplanen som en buffer som skal hindre en rask forverring i Russland, støtte noen av de viktigste pilarene i økonomien og gi sosialstøtte.

Men mange analytikere tror ikke tiltak i den størrelsesorden som nå er kunngjort, er tilstrekkelig for å få berge økonomien fra å krympe ytterligere.

Personvernpolicy