Trygdesvindel for 271 millioner i fjor

Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad sier det er en bevisst prioritering å anmelde de største trygdesvindelsakene til politiet. Arkivfoto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad sier det er en bevisst prioritering å anmelde de største trygdesvindelsakene til politiet. Arkivfoto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Nav anmeldte trygdesvindel for 271 millioner kroner i fjor. Det er ny rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vel 1.200 personer ble anmeldt, som er noe lavere enn tidligere år. Men sakene som anmeldes er større enn tidligere. De fem største sakene i 2014 utgjør ti millioner kroner til sammen.

– Dette er en bevisst prioritering om å anmelde de største sakene til politiet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

De mindre sakene unngår heller ikke reaksjoner fra Nav.

– De får ikke dagpenger i en periode, og de må betale renter på beløp som kreves tilbakebetalt, sier Lystad.

De fleste er anmeldt for bedrageri av arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger.

Bakgrunn: Nav svindlet for nesten 180 millioner kroner

Stor risiko

Til sammen har Nav anmeldt 991 personer for å ha svindlet 200 millioner kroner. Av disse har 813 personer vært i arbeid uten å melde ifra til Nav. I tillegg har Nav anmeldt flere for å ha oppholdt seg i utlandet samtidig som de har fått penger fra Nav.

– De som velger å gi uriktig informasjon løper en stor risiko for å bli avslørt. Vi har gode metoder, og fra og med 2015 blir mulighetene for å avdekke svindel enda bedre. Alle arbeidsgivere vil nå levere inn månedlige inntektsopplysninger til Skatteetaten. Dette får vi tilgang til i vårt kontrollarbeid, sier Lystad.

Den største enkeltsaken gjelder svindel for 2,4 millioner kroner. Her har Nav anmeldt en person for å ha drevet omfattende arbeidsvirksomhet over lengre tid i ektefellens firma og samtidig mottatt uførepensjon.

Les også: Tappet Nav for store summer fra Kurdistan

Ni svindlet for 13 millioner

15 av sakene gjelder svindel for over en million kroner. Ni av disse gjelder svart arbeid.

– Bare fra Nav har disse ni svindlet til seg mer enn 13 millioner kroner. I tillegg har de unndratt skatter og avgifter slik at svindelen av samfunnets felles midler blir atskillig høyere,

Sakene er ifølge Nav vanskelig å avdekke og krever tett samarbeid med andre etater, og spesielt Skatteetaten og Arbeidstilsynet.

– Vi ser klare gevinster ved tettere samarbeid. De som svindler Nav, kan også ha noe uoppgjort med Skatteetaten eller andre offentlige etater, sier Lystad.

Personvernpolicy