Produktivitetskommisjonen om landbruksstøtte:Gir regjeringen nye argumenter for å kutte bøndenes importvern
10. februar vil Produktivitetskommisjonen gi finansminister Siv Jensen (Frp) en rapport som kan underbygge regjeringens ønske om å redusere tollvernet for norske jordbruksvarer.
Regjeringen oppnevnte 7. februar en kommisjon som skal kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.
Kommisjonens arbeid skal deles i to faser.
Første fase: I hovedsak kartlegging. Kommisjonen skal blant annet vurdere produktivitetsutviklingen de siste tiårene og finne årsaker til at veksten i produktivitet har vært svakere siden midten av forrige tiår. Kommisjonen skal også identifisere områder der utfordringene for effektiv produksjon er særlig store, både i offentlig og privat sektor.
Andre fase: Kommisjonen skal konsentrere seg om et utvalg av problemstillinger og foreslå tiltak som kan øke produktiviteten. For at tiltak skal kunne settes i gang raskt, oppfordres kommisjonen til løpende å komme med anbefalinger og forslag til tiltak så snart arbeidet gir grunnlag for dette.
Kilde: Finansdepartementet.
Les mer på Finansdepartementets sider.
GARDERMOEN (ABC NYHETER): Dårlig produktivitetsvekst i matvareindustrien kan bli argument for å redusere tollvernet bøndene er avhengige av.
Den såkalte Produktivitetskommisjonen regjeringen har nedsatt, vil fremme det som ett av sine innspill om av hva som har hemmet veksten i norsk produktivitet de siste årene.
Importvernet for jordbruket ett av dilemmaene, forteller kommisjonsmedlem Simen Vier Simensen til ABC Nyheter.
Tirsdag streket han opp en rekke av kommisjonens problemstillinger i et foredrag for tillitsvalgte og ansatte i norsk landbruk og deres samvirkeselskaper, på deres årlige toppmøte Mat og landbruk 2015.
Punktet om importvern, eller spørsmål om feilaktige beslutninger om jordvern, kom han ikke inn på der, trass i forsamlingen han snakket til.
Men her forteller han om problemstillingen:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTilsiktet og utilsiktet
- Vi prøver å se detaljhandel, matindustri og jordbruksproduksjon som én verdikjede. Det vi observerer i den verdikjeden, er at matvareindustriens produktivitetsutvikling de siste årene har vært veldig svak, nærmere null de siste seks-sju årene, innleder Simensen.
- Vi drøfter hvorfor det er tilfelle. Det kan ha med importvernet å gjøre, samt at en rekke store markedsaktører, for eksempel Nortura, samtidig regulerer markedet, sier Simen Vier Simensen til ABC Nyheter.
- Dette har en tilsiktet virkning mot jordbruket, men utilsiktet virkning mot matvareindustrien. For industrien har den skapt mindre incentiver til omstilling i bearbeidingen av matvarer, fortsetter han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet bildet kjenner ikke Nortura, samvirkeselskapet som står bak Gilde- og Prior-varene, seg igjen i.
- Nortura har kutett kostnader med over 1,5 milliarder kroner og har rasjonalisert bort over ti anlegg bare de siste fire-fem åra, sier nestleder Kari Redse Håskjold i Norturas styre til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Men marginene vi sitter igjen med etter salg til dagligvarekjedene har i samme periode gått ned med 2-3 prosent, legger hun til.
Skviset Lidl dempet presset
- Men industrien har jo ikke importvern. Den konkurrerer mot import av bearbeidede varer, men får en delvis kompensasjon fordi den har dyrere norske råvarer enn konkurrentene i utlandet. Hvorfor mener du importvernet demper produktivitetsveksten?
- Da dagligvarekjeden Lidl prøvde å etablere seg i Norge, hadde en rekke av produktene de har storskala innkjøp av, ingredienser som i Norge er beskyttet av importvern. Dermed fikk Lidl problemer med å få lansert en rekke av sine produkter. Da fungerer importvern som en konkurransevridende faktor, forklarer Simensen.
Bare analyserer, svarer ikke
- I politikk er det ofte motstridende mål, som her – idet importvernet er myntet på å opprettholde norsk jordbruksproduksjon. Hva tenker du må gjøres med importvernet?
Artikkelen fortsetter under annonsen- Vår oppgave er ikke å gi politiske råd, men belyse årsaks- og virkningssammenhenger. Så er det opp til politikerne å avgjøre hva de skal gjøre, slår Simen Vier Simensen fast.
Onsdag morgen skal landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) snakke til forsamlingen om økt matproduksjon med blåblå regjering.
Regjeringen går inn for redusert statsstøtte og større importkonkurranse fra utlandet.
«Et importvern er viktig for lønnsomheten i norsk landbruk, men hensynet til norske forbrukere og norsk matvareindustri tilsier at tollmurene bør reduseres.», heter det i regjeringspartienes Sundvoldenerklæring.