Meny

Økonomer advarer mot å røre handlingsregelen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener handlingsregelen er god nok som den er. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget som skal gi sine råd til finansminister Siv Jensen (Frp) om mulige endringer av handlingsregelen, rådes av to økonomer til ikke å endre en regel som allerede fungerer godt.

Utvalget som ledes av professor Øystein Thøgersen, skal legge fram sine konklusjoner i juni.

Men selv om mandatet var å se på hvordan handlingsregelen kan endres, er minst mulig endring rådet fra sjeføkonomene Harald Magnus Andreassen i Swedbank og DNB Markets' Øystein Dørum, skriver Finansavisen.

Begge kom før jul med sine betraktninger overfor utvalget.

– Først og fremst slo jeg fast at handlingsregelen har tjent landet ekstremt bra. Dette er en evigvarende konstruksjon og jeg tror ikke mange andre land hadde klart tilsvarende.

I hvert fall er det ingen som har innført noe lignende, sier Andreassen og innrømmer samtidig at handlingsregelen ikke er helt perfekt.

Handlingsregelen ble innført i mars 2001 og er enkelt forklart en plan for å sikre en jevn og langsiktig forsvarlig bruk av oljepengene.

Regelen forutsetter at vi over tid ikke bruker mer av oljefondet enn den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus