Meny

Norges høyeste myndighet:

EFTA-domstolen går med overskudd

EFTA-DOMSTOLEN I PLUSS: EFTA-domstolen, her den gang den ble ledet av norske Henrik Bull, er høyeste organ over Norge i viktige spørsmål. Nå er nr. 2 på bildet, sveitsiske Carl Baudenbacher, president der. (Foto: Kjetil Elsebutangen /NTB SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge må ut med 38 millioner kroner i 2015 til drift av domstolen som er høyeste organ i EØS-saker, men får 2 millioner igjen for 2013.

Norges høyeste organ i spørsmål som dreier seg om EUs, og dermed Norges markeder,  viser seg å ha gått med overskudd i 2013.

Det dreier seg om EFTA-domstolen i Luxembourg, som har myndighet til å avgjøre om regjeringen og Stortinget med sine vedtak opptrer etter EUs lover.

Det har Norge forpliktet seg til på alle områder som dekkes av EØS-avtalen.

Rett før jul fikk Norge tilbakebetalt 215.532 euro og 14 cent (2 millioner kroner) fra domstolens budsjett for 2013, viser dokumenter ABC Nyheter har fått innsyn i.

Men nå må vi ut med 4.029.653 euro (38 millioner kroner) for driften av EFTA-domstolen i 2015.

Pengene betales inn til EFTA-domstolens kontor i banken Banque et Caisse d'Epargne de l'Etat i det beryktede skatteflukt-landet Luxembourg. Banken reklamerer på sin hjemmeside med å kunne «optimalisere» kundenes skattefradrag.

Alt i alt var EFTA-domstolens overskudd i forhold til budsjett på 242.170,94 euro for 2013.

Norge betaler 89 prosent av domstolens utgifter. Det resterende fordeles på Island og Liechtenstein.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus