Meny

Lav skatteinngang fra lavlønte innvandrere:

Ap-talskvinne: – Sterke tall om skatt fra innvandrere

UROET AV INNVANDRER-TALL: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen var til stede på pressekonferanse om skatteutvalgets rapport. Nå reagerer hun og andre politikere på nye informasjoner om skatteinnbetalinger fra innvandrere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig bekymringsfullt at det ikke bare er store forskjeller, men at forskjellene i inntekt og skatteinnbetaling også er økende, sier Arbeidpartiets Marianne Marthinsen.

Tallet på innvandrere til Norge fra EUs østeuropeiske medlemsland er 13-doblet siden EU-utvidelsen i 2004.

Samtidig var skatteinnbetalingen fra de 125.000 EØS-innvandrerne fra Øst-Europa falt til under halvparten av gjennomsnittet for innfødte, meldte ABC Nyheter i går.

Innvandrere fra EUs østeuropeiske land betalte i gjennomsnitt 65.800 kroner i skatt - mot 139.000 fra den innfødte befolkningen i 2013.

Forskjellen utgjør 9,15 milliarder kroner for statskassa.

Les: EU-innvandrere fra Øst-Europa betaler halvparten i skatt

Lundteigen: Varsko og EØS-regulering

Det fikk Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til å slå alarm om faren for sviktende finansiering av velferdsstaten - samtidig som innvandringen presser lønns- og arbeidsvilkår på arbeidsmarkedet.

Nå får Lundteigen støtte fra alle utenom Høyre i at det er grunn til uro. Men bare SV sier seg enig i kravet om å gjøre noe med den frie flyten av arbeidsfolk i EØS.

Tallene ABC Nyheter presenterte i går, viser at andelen skatteinnbetalinger fra disse innvandrerne er fallende. I 2004 lå de på 62 prosent av det norskfødte gjorde.

Les også: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

Dumpingen i bygg og anlegg

– Vårt svar på dette er todelt, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til ABC Nyheter.

– Det ene er å bekjempe sosial dumping og lavlønnsstrategier i bedriftene, særlig i bygg- og anleggsbransjen hvor mange av østeuropeerne er sysselsatt, sier Ap-toppen.

– Det andre er åpenbart: At vi må skattekriminaliteten til livs. Vi vet godt at deler av denne næringa som sysselsetter mange østeropere er dels halvkriminell, dels helkriminell. Det handler om å styrke skatteetaten og få mye bedre samkjøring mellom etatene, sier hun.

Marthinsen forteller at Arbeiderpartiet har levert inn et omfattende forslag om styrking av reglene for allmenngjøring, blant annet for å sikre at fagarbeidere fra utlandet ikke skal lønnes etter lovens minstelønn, men ut fra kvalifikasjoner.

– I bygg og anlegg har satsing på fagkompetanse og innovasjon blitt erstatta av lavlønnsstrategi. Denne bransjen står for stagnasjonen i norsk produktivitet, sier Marthinsen.

Hun tar avstand fra Per Olaf Lundteigens ønske om å regulere arbeidsinnvandringen også fra EU-land.

– EØS-avtalen ligger som bærebjelke i vårt samarbeid med Europa. Det å innføre krav til kompetanse fungerer som en barriere mot bare å konkurrere på lavlønn, sier Marianne Marthinsen.

– Lundteigens dårlig skjulte begrunnelse

LUNDTEIGENS AGENDA: - Han har valgt seg ut østeuropeere for å angripe EØS-avtalen, sier Høyres Svein Flåtten. Foto: Thomas Vermes.LUNDTEIGENS AGENDA: - Han har valgt seg ut østeuropeere for å angripe EØS-avtalen, sier Høyres Svein Flåtten. Foto: Thomas Vermes.

– Det er en rekke grupper som står svakt på arbeidsmarkedet og derfor drar ned den gjennomsnittlige skatteinnbetaling, er kommentaren fra Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

– Arbeidsinnvandrere er en av de. Lundteigen har valgt seg ut østeuropeere som arbeidsinnvandrere hit. Hans dårlig skjulte begrunnelse er at han ønsker endringer i EØS-avtalen eller kanskje ikke noe EØS-avtale i det hele tatt, fortsetter Flåtten.

– Lundteigens prinsipielle motstand av alt som smaker av samarbeid med resten av verden er velkjent og ingen stor nyhet. Det er imidlertid fullt mulig å finne enkeltgrupper også av stort sett norske borgere som har lave skattbare inntekter ut fra sin tilknytning til arbeidsmarkedet, skriver Flåtten i en epost til ABC Nyheter.

– Løsningen for alle grupper som står svakt på arbeidsmarkedet og har lav inntekt, må være å skape flere lønnsomme arbeidsplasser slik at flere kan få forbedret arbeids-og inntektsmulighetene sine og grunnlaget for velferdssamfunnet styrkes gjennom økninger i de totale skatteinntektene, slår Flåtten fast.

KrF: – Med EØS styrer vi ikke

IKKE STYRING: - Med EØS kan vi ikke regulere arbeidsinnvandringen, påpeker KrFs Hans Olav Syversen. Foto: KrF.IKKE STYRING: - Med EØS kan vi ikke regulere arbeidsinnvandringen, påpeker KrFs Hans Olav Syversen. Foto: KrF.

Lederen av Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF) mener skattetallene sier sitt om et endret arbeidsmarked i Norge.

– Det er ingen tvil om at mange befinner seg i lavlønnsnæringer og dermed betaler mindre i skatt. Så er det også sånn at det ikke koster mindre for skole og barnehage for dem. Så på sikt kan det by på utfordringer, sier Syversen til ABC Nyheter.

– Det viktige spørsmålet i et arbeidsmarked utsatt for sosial dumping, er om det er lettere å utnytte mennesker som ikke har de samme forutsetninger for å stå opp for rettighetene sine. Så er det et faktum at gjennom EØS-avtalen styrer vi jo ikke tilfanget av arbeidsinnvandrere, slik man kunne gjort uten, sier han.

– Hva sier du om Lundteigens ønske om å gjøre noe med EØS-avtalen for å kunne regulere innvandringen til Norge?

– Han og Senterpartiet vil jo melde Norge ut. Vi er ikke der. Det vi krever, er at man fokuserer mer på å unngå sosial dumping. Vi har fremmet et forslag i finanskomiteen om svart økonomi og hva vi kan gjøre for å regulere arbeidsmarkedet, svarer Syversen.

– Vi kan ikke være blinde for at et mer uregulert arbeidsmarked også fører til at skatter og avgifter unndras mer, konkluderer Hans Olav Syversen.

– Oppsiktsvekkende, ikke overraskende

– Tallene for skatteinngangen fra EØS-innvandrere, er oppsiktsvekkende. Man skulle tro at det er flere mekanismer på plass når det kommer flere arbeidsinnvandrere, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen til ABC Nyheter.

– Men vi som er mot EØS-avtalen, har advart mot slikt lenge. Det er sånt som skjer når man innfører fri flyt av arbeidskraft når det er store lønnsforskjeller, sier Valen.

– Vi har et lønnsdannelsessystem som gjør at folk får ordentlig betalt uansett hvilken jobb de har. Da må man ha en styring på arbeidsmarkedet. Og det har man ikke i EU, framholder han.

– Har vi forstsatt styring med arbeidsmarkedet i Norge?

– Ja. Men utfordringa er at det er vanskelig å få inkludert arbeidsinnvandrere. Det er svært viktig å få fagorganisert dem. Ting blir ikke lettere av EUs vikarbyrådirektiv og at regjeringen har tenkt å åpne for mer midlertidig arbeid. Det er en oppskrift på at du skal ha grupper som skal ha lavere lønn enn andre, mener Snorre Valen.

Frp sier nei til å regulere

– Dette er urovekkende tall, sier også Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til ABC Nyheter.

Han tror innvandrere i større grad enn nordmenn jobber uten å oppgi inntekter, eller oppgir bare deler av inntektene.

– Men først og fremst tror jeg vi har behov for innvandrere. Og de som har kommet inn i det ordinære arbeidsmarkedet, har greie forhold. Så er det nok noen som jobber svart, sier Hagesæter.

– Da jeg skulle ha utført en jobb på huset og ba om anbud, kom flere som snakket gebrokkent og spurte innledningsvis om jeg skulle ha det svart eller hvitt. Her er en utfordring, sier han.

– Jeg tror ikke at det å lukke eller regulere arbeidsinnvandringen er veien å gå. Vi har den reguleringen at man må registrere seg og tjene penger for å oppholde seg her. Det store, svarte arbeidsmarkedet er utfordringen vi er nødt til å finne løsninger på, sier Frp-politikeren.

– Hvis skatteinntektene til staten svikter, vil det bli et problem i det lange løp å finansiere velferden. Foreløpig tror jeg ikke det er en stor utfordring, konkluderer Gjermund Hagesæther.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 Demokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:25 Demokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:10 Det brenner i en båt i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år
Siste nytt
14:26VerdenDemokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:25PolitikkDemokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:10NorgeDet brenner i en båt i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus