Lav skatteinngang fra lavlønte innvandrere:

Ap-talskvinne: – Sterke tall om skatt fra innvandrere

UROET AV INNVANDRER-TALL: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen var til stede på pressekonferanse om skatteutvalgets rapport. Nå reagerer hun og andre politikere på nye informasjoner om skatteinnbetalinger fra innvandrere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UROET AV INNVANDRER-TALL: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen var til stede på pressekonferanse om skatteutvalgets rapport. Nå reagerer hun og andre politikere på nye informasjoner om skatteinnbetalinger fra innvandrere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er veldig bekymringsfullt at det ikke bare er store forskjeller, men at forskjellene i inntekt og skatteinnbetaling også er økende, sier Arbeidpartiets Marianne Marthinsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på innvandrere til Norge fra EUs østeuropeiske medlemsland er 13-doblet siden EU-utvidelsen i 2004.

Samtidig var skatteinnbetalingen fra de 125.000 EØS-innvandrerne fra Øst-Europa falt til under halvparten av gjennomsnittet for innfødte, meldte ABC Nyheter i går.

Innvandrere fra EUs østeuropeiske land betalte i gjennomsnitt 65.800 kroner i skatt - mot 139.000 fra den innfødte befolkningen i 2013.

Forskjellen utgjør 9,15 milliarder kroner for statskassa.

Les: EU-innvandrere fra Øst-Europa betaler halvparten i skatt

Lundteigen: Varsko og EØS-regulering

Det fikk Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til å slå alarm om faren for sviktende finansiering av velferdsstaten - samtidig som innvandringen presser lønns- og arbeidsvilkår på arbeidsmarkedet.

Nå får Lundteigen støtte fra alle utenom Høyre i at det er grunn til uro. Men bare SV sier seg enig i kravet om å gjøre noe med den frie flyten av arbeidsfolk i EØS.

Tallene ABC Nyheter presenterte i går, viser at andelen skatteinnbetalinger fra disse innvandrerne er fallende. I 2004 lå de på 62 prosent av det norskfødte gjorde.

Les også: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

Dumpingen i bygg og anlegg

– Vårt svar på dette er todelt, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til ABC Nyheter.

– Det ene er å bekjempe sosial dumping og lavlønnsstrategier i bedriftene, særlig i bygg- og anleggsbransjen hvor mange av østeuropeerne er sysselsatt, sier Ap-toppen.

– Det andre er åpenbart: At vi må skattekriminaliteten til livs. Vi vet godt at deler av denne næringa som sysselsetter mange østeropere er dels halvkriminell, dels helkriminell. Det handler om å styrke skatteetaten og få mye bedre samkjøring mellom etatene, sier hun.

Marthinsen forteller at Arbeiderpartiet har levert inn et omfattende forslag om styrking av reglene for allmenngjøring, blant annet for å sikre at fagarbeidere fra utlandet ikke skal lønnes etter lovens minstelønn, men ut fra kvalifikasjoner.

– I bygg og anlegg har satsing på fagkompetanse og innovasjon blitt erstatta av lavlønnsstrategi. Denne bransjen står for stagnasjonen i norsk produktivitet, sier Marthinsen.

Hun tar avstand fra Per Olaf Lundteigens ønske om å regulere arbeidsinnvandringen også fra EU-land.

– EØS-avtalen ligger som bærebjelke i vårt samarbeid med Europa. Det å innføre krav til kompetanse fungerer som en barriere mot bare å konkurrere på lavlønn, sier Marianne Marthinsen.

– Lundteigens dårlig skjulte begrunnelse

LUNDTEIGENS AGENDA: - Han har valgt seg ut østeuropeere for å angripe EØS-avtalen, sier Høyres Svein Flåtten. Foto: Thomas Vermes.LUNDTEIGENS AGENDA: - Han har valgt seg ut østeuropeere for å angripe EØS-avtalen, sier Høyres Svein Flåtten. Foto: Thomas Vermes.

– Det er en rekke grupper som står svakt på arbeidsmarkedet og derfor drar ned den gjennomsnittlige skatteinnbetaling, er kommentaren fra Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

– Arbeidsinnvandrere er en av de. Lundteigen har valgt seg ut østeuropeere som arbeidsinnvandrere hit. Hans dårlig skjulte begrunnelse er at han ønsker endringer i EØS-avtalen eller kanskje ikke noe EØS-avtale i det hele tatt, fortsetter Flåtten.

– Lundteigens prinsipielle motstand av alt som smaker av samarbeid med resten av verden er velkjent og ingen stor nyhet. Det er imidlertid fullt mulig å finne enkeltgrupper også av stort sett norske borgere som har lave skattbare inntekter ut fra sin tilknytning til arbeidsmarkedet, skriver Flåtten i en epost til ABC Nyheter.

– Løsningen for alle grupper som står svakt på arbeidsmarkedet og har lav inntekt, må være å skape flere lønnsomme arbeidsplasser slik at flere kan få forbedret arbeids-og inntektsmulighetene sine og grunnlaget for velferdssamfunnet styrkes gjennom økninger i de totale skatteinntektene, slår Flåtten fast.

KrF: – Med EØS styrer vi ikke

IKKE STYRING: - Med EØS kan vi ikke regulere arbeidsinnvandringen, påpeker KrFs Hans Olav Syversen. Foto: KrF.IKKE STYRING: - Med EØS kan vi ikke regulere arbeidsinnvandringen, påpeker KrFs Hans Olav Syversen. Foto: KrF.

Lederen av Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF) mener skattetallene sier sitt om et endret arbeidsmarked i Norge.

– Det er ingen tvil om at mange befinner seg i lavlønnsnæringer og dermed betaler mindre i skatt. Så er det også sånn at det ikke koster mindre for skole og barnehage for dem. Så på sikt kan det by på utfordringer, sier Syversen til ABC Nyheter.

– Det viktige spørsmålet i et arbeidsmarked utsatt for sosial dumping, er om det er lettere å utnytte mennesker som ikke har de samme forutsetninger for å stå opp for rettighetene sine. Så er det et faktum at gjennom EØS-avtalen styrer vi jo ikke tilfanget av arbeidsinnvandrere, slik man kunne gjort uten, sier han.

– Hva sier du om Lundteigens ønske om å gjøre noe med EØS-avtalen for å kunne regulere innvandringen til Norge?

– Han og Senterpartiet vil jo melde Norge ut. Vi er ikke der. Det vi krever, er at man fokuserer mer på å unngå sosial dumping. Vi har fremmet et forslag i finanskomiteen om svart økonomi og hva vi kan gjøre for å regulere arbeidsmarkedet, svarer Syversen.

– Vi kan ikke være blinde for at et mer uregulert arbeidsmarked også fører til at skatter og avgifter unndras mer, konkluderer Hans Olav Syversen.

– Oppsiktsvekkende, ikke overraskende

– Tallene for skatteinngangen fra EØS-innvandrere, er oppsiktsvekkende. Man skulle tro at det er flere mekanismer på plass når det kommer flere arbeidsinnvandrere, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen til ABC Nyheter.

– Men vi som er mot EØS-avtalen, har advart mot slikt lenge. Det er sånt som skjer når man innfører fri flyt av arbeidskraft når det er store lønnsforskjeller, sier Valen.

– Vi har et lønnsdannelsessystem som gjør at folk får ordentlig betalt uansett hvilken jobb de har. Da må man ha en styring på arbeidsmarkedet. Og det har man ikke i EU, framholder han.

– Har vi forstsatt styring med arbeidsmarkedet i Norge?

– Ja. Men utfordringa er at det er vanskelig å få inkludert arbeidsinnvandrere. Det er svært viktig å få fagorganisert dem. Ting blir ikke lettere av EUs vikarbyrådirektiv og at regjeringen har tenkt å åpne for mer midlertidig arbeid. Det er en oppskrift på at du skal ha grupper som skal ha lavere lønn enn andre, mener Snorre Valen.

Frp sier nei til å regulere

– Dette er urovekkende tall, sier også Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til ABC Nyheter.

Han tror innvandrere i større grad enn nordmenn jobber uten å oppgi inntekter, eller oppgir bare deler av inntektene.

– Men først og fremst tror jeg vi har behov for innvandrere. Og de som har kommet inn i det ordinære arbeidsmarkedet, har greie forhold. Så er det nok noen som jobber svart, sier Hagesæter.

– Da jeg skulle ha utført en jobb på huset og ba om anbud, kom flere som snakket gebrokkent og spurte innledningsvis om jeg skulle ha det svart eller hvitt. Her er en utfordring, sier han.

– Jeg tror ikke at det å lukke eller regulere arbeidsinnvandringen er veien å gå. Vi har den reguleringen at man må registrere seg og tjene penger for å oppholde seg her. Det store, svarte arbeidsmarkedet er utfordringen vi er nødt til å finne løsninger på, sier Frp-politikeren.

– Hvis skatteinntektene til staten svikter, vil det bli et problem i det lange løp å finansiere velferden. Foreløpig tror jeg ikke det er en stor utfordring, konkluderer Gjermund Hagesæther.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt mandag16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps
Siste nytt
17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt mandag16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus