Meny

Skattejeger advarer mot skattekappløp

Lederen av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, la fram sin rapport 2. desember. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i organisasjonen Tax Justice Network advarer Norge mot å delta i den globale konkurransen om å senke skattene mest.

– Landene konkurrerer skattesatsene nedover mot null. De internasjonale selskapene og deres eiere er de eneste vinnerne. Resten av samfunnet taper, og lav skatt tiltrekker seg ikke flere investeringer. Resultatet av skattekonkurransen er kutt i offentlige utgifter og at skattebyrden blir lempet over på folk flest ved høyere moms og personskatter, sier britiske John Christensen til Aftenposten.

Christensen jobbet i mange år med skatteplanlegging i skatteparadiset Jersey, men skiftet side og deltok i opprettelsen av Tax Justice Network i 2002.

Les også: To av tre nordmenn vil betale mer skatt for å bevare velferden

Han mener skattekrigen blir stadig verre, og avviser tankegangen til Scheel-utvalget som blant annet foreslo å kutte skatten på bedriftenes overskudd fra 27 til 20 prosent. Dette for å gjøre Norge mer attraktivt som investeringsland.

Les også: IMF: Slik har næringslivet flyktet fra inntektsskatten

– Skatten har lite å si når selskapene velger investeringsland. Lav skatt skaper svært få nyttige arbeidsplasser i forhold til de enorme skattetapene som oppstår. Landene må si nei til presset fra de store selskapene. Apple, Google, Ikea og Pepsi vil ikke forlate Norge selv om skatten på overskudd blir holdt på 27 prosent, sier Christensen.

Les også: Staten sender milliarder av u-hjelps-kroner via skatteparadis

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus