Slik rammes du av kronefallet

Ifølge valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets er det ikke noen grunn til å tro at kronen skal ta seg opp i nærmeste fremtid. Foto: NTB Scanpix
Ifølge valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets er det ikke noen grunn til å tro at kronen skal ta seg opp i nærmeste fremtid. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har blitt dyrere å reise omtrent alle steder, sier valutaanalytiker. Se hvordan du blir påvirket av den svake kronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske kronen har svekket seg betydelig i det siste. Fredag var kronen oppe i 8,85 mot euro. Det er de svakeste nivåene siden 2009, da vi var midt i finanskrisen.

Ifølge valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets blir vi påvirket av den svake kronen på ulike måter.

Likevel trekker hun særlig frem at det vil bli dyrere for oss nordmenn å reise.

Dyr grensehandel

– Hvis du skal på ferie, så blir det dyrere å reise utenlands. Spesielt har det blitt dyrere å dra til USA, i og med at dollaren har styrket seg veldig mye, sier Viland.

I skrivende stund koster en dollar 7,17 norske kroner.

Imidlertid er det ikke bare USA det har blitt dyrere å reise til. Dersom du hadde planlagt å reise over grensen til Sverige for å gjøre unna julehandelen, er dette noe du kanskje bør revurdere. Hvis du planlegger nyttårsfeiringen i en europeisk stoby, kan oppholdet bli dyrere enn du hadde tenkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en generell kronesvekkelse, så det har blitt dyrere å reise omtrent alle steder. Bortsett fra Japan hvor det har vært en mer stabil utvikling. Det har blitt dyrere å dra over grensen og handle i Sverige. Det har blitt dyrere å feriere i europeiske land og i Storbritannia, sier analytikeren.

Stigende prisvekst

Viland peker også på at norske importører rammes spesielt av den svake kronekursen, dersom de ikke hever utsalgsprisene sine.

– Norske bedrifter som importerer varer fra utlandet møter økte importkostnader, som kan være med på å skvise marginene deres hvis ikke de ser rom til å heve prisene ut for forbrukerne, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikeren forklarer at også prisveksten vil stige som følge av den svake norske kronen. Dersom inflasjonen trekkes opp er dette noe vi alle kommer til å stå overfor.

– Det vil føre til at reallønnsveksten vår blir lavere, sier Viland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre attraktiv netthandel

Planlegger du å handle julegavene på nett fra utenlandske nettbutikker, vil det med den svake kronen bli dyrere.

– Å handle på nett er blitt mindre attraktivt nå, hvis du bruker internasjonale nettbutikker. Du får mindre for 200-kronersgrensen som er nå. Det er vanskeligere å finne ting og kjøpe fra utlandet, understreker Viland.

Likevel er det noen som tjener på at forbrukerne går vekk fra netthandelen.

– Det er igjen positivt for de norske bedriftene som konkurrerer med utenlandske nettbedrifter. For dem er det en fordel at det blir mindre attraktivt å handle ute, sier Viland.

Dårlige utsiker

Ifølge analytikeren er det ingen grunn til å tro at kronen skal ta seg opp verken nå, eller i begynnelsen av neste år.

– Vi går mot slutten av året. Tradere, om de ikke allerede har lukket bøkene sine, er i ferd med å lukke bøkene sine. Norske selskaper har sikret det de skal, så det er veldig lite aktivitet nå, sier Viland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid peker Viland på én hendelse som kan ha en viss påvirkning på den norske valutaen.

– Det som er en joker er hva som skjer på torsdag når det er rentemøte. Hvis ikke sentralbanken kutter renten og heller ikke tar en kraftig nedjustering av rentebanen sin, kan kronen komme til å styrke seg. Likevel tror vi ikke det er nok til å snu kronesentimentet vesentlig med det første, sier hun.

DNB Markets prognose for euro-norske en måned frem i tid er 8,75.

Derimot tror de kronen gradvis skal styrke seg gjennom neste år, og har en prognose på euro-norske 8,30 om tolv måneder.

Se fullstendig liste over alle valutaene her.

Les også:

Vil forby spillselskapenes tv-reklame

- Ventet en høyere pris

Dumper forsikringsselskap