Meny

Økonomer mener Norges Bank må kutte renten

Sentralbanksjef Øystein Olsen på pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet i oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fallet i oljeprisen gjør at Norges Bank må kutte styringsrenten nå, mener økonomiprofessorene Steinar Holden og Ragnar Torvik.

– Jeg mener det er helt riktig at Norges Bank senker renten nå, sier professor Ragnar Torvik ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) til Dagens Næringsliv.

Han sier oljeprisfallet fra over 110 dollar fatet i juni til under 70 dollar nå gjør at det som var riktig rente da, ikke er riktig rente nå. Han anbefaler derfor Norges Bank å kutte renten med et kvart prosentpoeng på torsdagens rentemøte.

Også professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo anbefaler et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.

– Oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer har negative konsekvenser for norsk økonomi. Arbeidsledigheten er på vei opp, og det er vanskelig å få jobb nå. Dette taler klart for å senke renten. Jeg er enig i at det kan være lurt å være tidlig ute og ikke i etterkant, sier Holden til avisen.

Både Holden og Torvik sitter i avisens rentepanel, som gir råd om hva Norges Bank bør gjøre. De øvrige tre medlemmene av panelet, Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI, Knut Røed ved Frischsenteret og Kjersti Haugland i DNB Markets, mener det er tøffe tider, men anbefaler likevel ikke rentekutt nå.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus