Meny

– Jeg tror det blir svart hele neste år

2015 blir et veldig svakt år for norsk økonomi, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er sterk kost, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets. Nå tror han på flere rentekutt.

Statistisk sentralbyrå la torsdag formiddag frem sine ferske prognoser for utviklingen i norsk økonomi.

– Dette er sterk kost fra byrået, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

– De nedreviderer prognosene for BNP-vekst kraftig i 2015 og 2016, det samme med prognosene for oljeinvesteringer fra i år og til 2017, og for boligmarkedet tror de nesten ikke det blir vekst til neste år, sier Syed. 

Les også: Bratt nedtur for norsk økonomi

Kraftig nedjustering

SSBs økonomer anslår nå en vekst i fastlands-BNP på 2,6 prosent i 2014, mot 2,2 prosent ved forrige rapport i september. Veksten neste år tas kraftig ned til 1,0 prosent fra tidligere 2,1 prosent. Veksten i 2016 ses også lavere, til 2,2 prosent, mot 3,0 prosent tidligere.

– De de konjunkturelle utfordringene er store, de vil gjøre at 2015 blir et veldig svakt år for norsk økonomi, sier Syed, og fortsetter:

– De vil gjøre at Norges Bank blir tvunget til å kutte renten to ganger i 2015, det kan til og det kan hende at regjeringen må komme på banen med finanspolitiske tiltak, sier sjeføkonomen.

Samtidig er oljeinvesteringene både for inneværende år og neste år kraftig ned.

«Lavere oljepris gir mindre aktivitet på norsk sokkel, noe som har ringvirkninger for fastlandsøkonomien. Selskapenes anslag på oljeinvesteringene for 2015 er iløpet av høsten justert ned, og lavere oljepris gir grunn til å forvente at invester­ingene kuttes ytterligere i både 2016 og 2017», heter det i SSBs rapport.

One-off

Syed legger frem sine egne prognoser i neste uke, og han ser det samme som SSB. Kraftig nedtur til neste år, før det tar seg opp igjen.

– Jeg får nesten si at SSB stjal konklusjonen min, humrer Syed.

– Ja, jeg tror det blir svart i hele 2015, men jeg tror at det vi ser nå er en one-off, sier Syed.

For å forklare dette drar han et skille mellom det struktelle og det konjunkturelle bildet.

Han knytter de konjunkturelle utfordringene til en oljebransje som i flere år har slitt med høye kostnader, og med en produktivitet som er blitt stadig lavere.

– Det konjunkturelle bildet er en svekkelse, både før og etter at oljeprisen begynte å falle. Før oljeprisen falt var det drevet av kostnadssiden, der kostnadene var blitt alt for høye og produktiviteten ekstremt lav. Justeringene  av dette var begynt å komme før oljeprisfallet, men viljen til å gjøre noe med det har økt etter at oljeprisen begynte å falle, sier Syed.

Han tror kostnadsbildet vil være bedre balansert i begynnelsen av 2016.

– Det blir en svekkelse som varer i 2015 og kanskje begynnelsen av 2016, men etterhvert i 2016 vil man se tilbake på 2015 som en one-off, en engangseffekt. Deretter er man tilbake til de gamle utfordringene, som er strukturelle og langvarige, sier Syed.

Intet nytt om de langvarige utfordringene

De strukturelle effektene knytter han til at oljenæringen har begynt å nå en modningsfase. Produksjonen har falt på norsk sokkel de siste ti årene, og den lettest utvinnbare oljen på norsk sokkel er tatt ut.

– Dermed kan oljen neppe bli en like stor driver for norsk økonomi de neste 10-15 årene som den har vært de siste 30-40 årene. Men dette er en strukturell greie, som ikke har endret seg fordi oljeprisen har falt, sier Syed.

Tror på mottiltak

Syed tror at den kraftige nedturen i norsk økonomi vil bli møtt med mottiltak fra Norges Bank.

– Vi tror de kommer til å kutte renten to ganger, første gang i mars, neste i juni. En kvart prosent på begge, sier Syed.

Han er heller ikke fremmed for at det kan komme et rentekutt allerede på rentemøtet i neste uke.

– Jeg sier på ingen måte at sannsynligheten for det er null, men jeg tror heller ikke at sannsynligheten for det er over 50 prosent. Det er dermed ikke min hovedprognose, sier Syed.

Statistisk sentralbyrå skriver i sin ferske oppdatering at de venter et raskt rentekutt fra Norges Bank.

– Vi regner med at utsiktene til en klart svakere konjunktursituasjon vil føre til at styringsrenten ganske raskt blir satt ned med 0,5 prosentpoeng, slik at pengemarkedsrenten kommer ned i 1,2 prosent fra og med andre kvartal neste år, skriver de.

SSB tror at Norges bank vil legge avgjørende vekt på at oljeprisfallet fører til lavere produksjon og sysselsetting, og vil søke å motvirke det med å senke renten.

SSBs anslag for utviklingen i makroøkonomiskehovedstørrelser. Prosentvis endring fra året før.

 


Les også:

Venter raskt rentekutt

Bremser oljeinvesteringene

Venter raskt rentekutt

SSB: Boligprisene vil falle til neste år 

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus