Meny

SSB venter brattere nedgang i norsk økonomi

Oppbremsingen vi allerede merker i norsk økonomi vil forsterke seg, men den blir trolig kortvarig, ifølge Statistisk sentralbyrå. Her er olje- og energiminister Tord Lien (til høyre) på besøk på Ekofisk. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fallet i oljeprisen gir bratt nedgang på alle fronter i norsk økonomi neste år. Selv ikke rentekutt hjelper.

Mindre lønnsvekst, økt ledighet, lavere privat forbruk og utflating i boligprisene er bare noen av utslagene som Statistisk sentralbyrå (SSB) ser for seg i 2015.

I løpet av de siste ukene har SSB nedjustert prognosene kraftig som følge av fallet i oljeprisen.

Forskningsleder Torbjørn Eika mener usikkerheten dessuten er større nå enn da SSB la fram sin forrige økonomiske analyse for tre måneder siden.

Rentekutt

Veksten i norsk økonomi ventes å falle til 1 prosent neste år, fra 2,6 prosent i år.

Den kraftige oppbremsingen gir ifølge SSB et rentekutt «ganske raskt» på 0,5 prosent i styringsrenta. Det smitter over på boliglånene, der rentenivået ventes å falle fra et snitt i år på 3,9 prosent til 3,4 prosent neste år.

Les også: Norge taper mange milliarder på lav oljepris

Finansminister Siv Jensen (Frp) får dessuten spillerom for å fortsette å smøre norsk økonomi med oljepenger både til skattekutt og økte offentlige utgifter de neste årene.

SSB venter en ekspansiv pengepolitikk fra Høyre/Frp-regjeringen med årlige skattekutt på 6 milliarder kroner og en oljepengebruk på 3 prosent av oljefondet de neste årene. Det er det rom for, når alt annet bremser så mye.

Oljeprisfall

Det kraftige fallet i oljeprisen fra nivåer rundt 110 dollar fatet til 70 dollar fatet, er den viktigste årsaken til at SSB justerer ned prognosene på det meste for neste år.

De fleste land i verden får positiv effekt av lavere oljepris, men for Norge – og noen få andre land som Russland og Brasil – blir det minus i inntekter, redusert letevirksomhet og kutt i investeringene.

Alt dette har dessuten negative ringvirkninger på den øvrige industrien.

Investeringstørke

SSB anslår nå at oljeinvesteringene vil falle med mer enn 13 prosent neste år, og ytterligere 7 prosent året etter. Det forutsetter at oljeprisen ikke faller under 70 dollar fatet og så stiger forsiktig til 80 dollar fatet i 2017.

– Men det er ikke verdens undergang, understreker Eika.

For også for norsk industri er det noen positive virkninger:

Lav rente og svekket krone (forårsaket av lavere oljepris) gjør livet noe lysere for den øvrige eksportindustrien.

Forsiktigere lønnsvekst som følge av redusert «oljesmitte» har også positive sider for den delen av norsk industri som ikke er avhengig av petroleumssektoren, fremholder Eika.

Festen over

Folk flest vil merke nedkjølingen neste år på flere måter, ifølge SSB-forskerne. Noen av de nedjusterte nøkkeltallene som ble presentert torsdag, ser slik ut:

• Lønnsvekst neste år: 3,1 prosent – mot rundt 4-tallet de siste årene.

• Arbeidsledigheten stiger til 4 prosent, opp fra 3,3-3,5 prosent.

• Veksten i privat forbruk faller fra 2,1 prosent til 1,4 prosent.

• Boligprisene faller på kort sikt, og ender opp 0,2 prosent for 2015 som helhet.

• Rentekutt på 0,5 prosent om kort tid.

Nedgangen blir ifølge SSB «markert, men kortvarig». Økonomene mener ting vil ta seg opp igjen i 2016 og 2017. Men også den prognosen er justert ned sammenlignet med hva SSB la til grunn så sent som i høst.

Det er ingen krise for Norge, men festen er over. Selv om det er olje igjen.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus