Meny

Nytt bunnivå for rubelen

Mandag falt rubelen på det verste med nesten 9 prosent til sitt laveste nivå siden den russiske finanskrisen i 1998. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag nådde rubelen et nytt rekordlavt nivå. Mandag brukte sentralbanken i Moskva 5 milliarder kroner i et forsøk på å dempe kursfallet, og prøvde på nytt onsdag.

Mandag falt rubelen på det verste med nesten 9 prosent til sitt laveste nivå siden den russiske finanskrisen i 1998.

Etter at den russiske sentralbanken selv gikk inn og handlet rubler, dempet kursfallet seg til «bare» 5,8 prosent mandag. På slutten av dagen kostet 1 dollar 53,9 rubler.

I alt 700 millioner dollar, eller nærere 5 milliarder kroner, brukte den russiske sentralbanken i håp om å snu kursraset, skriver Wall Street Journal.

Tirsdag hentet den russiske valutaen seg inn igjen til 51,2 mot dollaren, men onsdag nådde valutaen et nytt bunnpunkt. En dollar kostet midt på dagen 54 rubler, til tross for ny inngripen fra den russiske sentralbanken.

Så langt i år har rubelen mistet 40 prosent av verdien.

Les også: Putin legger omstridt oljeledning på is

Truffet dobbelt

Presset på rubelen har vært kraftig den siste tiden. Vestlige sanksjoner mot Russland knyttet til krisen i Ukraina, samt fallende oljepriser, har rammet valutaen hardt.

Stormaktens olje- og gasseksport er landets største inntektspost, og lave priser har følgelig påvirket drastisk. Oljeprisen har vært nede i under 70 dollar fatet.

Fram til mandag hadde rubelen fått flyte fritt en stund. Sentralbankens innblanding er den første siden 10. november.

Les også: Russland forventer resesjon i 2015

Dårlige utsikter

Russiske myndigheter varslet tirsdag at landet kan komme til å gå inn i en resesjon neste år.

Landets finansminister har uttalt at de forventer en 0,8 prosents nedgang i landets bruttonasjonalprodukt. Vladimir Osakovsky, sjeføkonom i Bank of America Merrill Lynch i Moskva, sa tirsdag at de har endret fremtidsutsiktene, ifølge Wall Street Journal.

– Vi forandret prognosene våre fra vekst til resesjon for cirka to måneder siden på grunn negative investeringer og fallende oljepriser, sa Osakovsky.

Les også: Rubelen stuper i verdi etter nye sanksjoner

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus