Meny

Russland forventer resesjon i 2015

Russlands president Vladimir Putin, her fotografert i Tyrkia mandag, må hanskes med økonomisk motgang. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsiktene er mørke for Russlands økonomi, som ventes å falle med 0,8 prosent neste år. Synkende oljepris og Ukraina-sanksjonene tærer på økonomien.

Ifølge den russiske viseøkonomiministeren ventes bruttonasjonalproduktet å falle med 0,8 prosent i 2015. Anslaget er betydelig mer pessimistisk enn tidligere beregninger, som har vist en ventet vekst på 1,2 prosent.

Hvis prognosen slår til, blir dette den første nedgangen i den russiske økonomien siden 2009.

Russiske myndigheter forventer nullvekst i siste kvartal i år, og nedgang de neste tre månedene, sammenlignet med fjoråret, skriver finans-nyhetsbyrået Bloomberg.

Resesjon defineres som nedgang i økonomien i to eller flere kvartaler på rad.

Inntektsfall

Prognosen for oljeprisen neste år er senket fra 100 til 80 dollar fatet, opplyste viseøkonomiminister Aleksej Vedev tirsdag. Olje og gass er Russlands viktigste eksportvarer og viktigste inntektskilder.

Les også: Russland langer ut mot NATO

I tillegg til fallende oljepris bidrar vestlige sanksjoner knyttet til Russlands rolle i Ukraina-krisen med å sette økonomien under press.

Rubelen vil trolig forbli svak. Det forventes at 1 dollar skal kunne kjøpes for 49 rubler. Mandag var rubelkursen på det laveste rundt 53,9 mot dollar.

Vedev anslår at realinntekten for den jevne russer vil synke med 2,8 prosent neste år, i stedet for å stige med 0,4 prosent, slik det var forventet.

Usikker oljepris

Mange markedsanalytikere forventer en lavere oljepris enn 80 dollar i året som kommer, og Russlands anslag på 80 dollar i sine planer for 2015 kan ses som optimistisk.

Nordsjøolje for levering i januar ble tirsdag omsatt for rundt 72 dollar fatet, en noe sterkere kurs etter fallet ned under 70-dollarsgrensen på fredag og mandag.

Les også: Putin legger omstridt oljeledning på is

Russiske myndigheter forventer imidlertid at utviklingen vil snu i løpet av året.

– Vi har på følelsen at det vil skje en korreksjon av oljeprisen, og tror på at den vil snu til et nivå på 85 til 90 dollar fatet, sier Vedev.

Inflasjon

På grunn av den svekkede rubelen skyter inflasjonen i Russland fart. Ved utgangen av 2014 forventer myndighetene at den ligger på 9 prosent, opp fra en forventet årsnivå på 7,5 prosent.

Veksten i Russland har falt kraftig de siste årene, og gikk ned fra 3,4 prosent i 2012 til 1,3 prosent i 2013.

– Kan bidra selv

Utenriksminister Børge Brende (H) sier årsaken til utviklingen i den russiske økonomien er sammensatt.

– De har balansert sitt statsbudsjett med en oljepris på 110 dollar fatet. Når oljeprisen er nede i 70, så er det en manglende dekning der som er ganske omfattende, sier han i Brussel tirsdag.

– I tillegg har investeringene uteblitt, og det er på mange måter en psykologisk effekt av sanksjonene. Vi ser at kapital forsvinner ut av Russland, sier Brende, som håper sanksjonen bidrar til at president Vladimir Putin og Russland tenker seg nøye om før de eventuelt går til nye skritt «som innebærer at man ikke forholder seg til folkeretten».

– Russland har en mulighet til å bidra selv til at de sanksjonene som er gjennomført, oppheves, sier Brende.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus