– Full krig i oljemarkedet

En arbeider ved oljefeltet Nahr Bin Umar nord for Basra i Irak. Reuters/NTB scanpix
En arbeider ved oljefeltet Nahr Bin Umar nord for Basra i Irak. Reuters/NTB scanpix

Priskrig har brutt ut i oljemarkedet, mener eksperter. OPEC-kilder bekrefter at kartellet prøver å undergrave oljeproduksjon i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om OPEC

* OPEC står for Organisasjonen av oljeeksporterende land (Organization of the Petroleum Exporting Countries).

* Organisasjonen regnes som et kartell, og har hovedsete i Wien.

* Algerie, Angola, De forente arabiske emirater, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia og Venezuela er medlemmer av OPEC. Andre viktige produksjonsland som Russland, USA og Norge står utenfor.

* Organisasjonens evne til å kontrollere oljeprisen avtok etter store oljefunn blant annet i Mexicogolfen og Nordsjøen.

Kilde: NTB

– OPEC satser alt og vil fortsette å oversvømme kloden med olje i et forsøk på å begrave produsentene av skiferolje i USA, sier Phil Flynn fra selskapet Price Futures Group.

Flynn mener det har brutt ut «full produksjonskrig» og tyr til dramatiske metaforer for å beskrive situasjonen:

– Spillet er i gang, alle oljefatene er på bordet, og for OPEC gjelder det liv eller død.

Uttalelser fra representanter for oljenæringen i USA tyder på at de i alle fall delvis er enig i Flynns virkelighetsoppfatning. Og de har åpenbart ikke tenkt å gi seg uten kamp.

– Oljeprodusentene i USA tåler mer smerte enn OPEC forestiller seg, sier visepresident Fred Lawrence i Independent Petroleum Association of America.

Les også: Økonomer frykter resesjon i Norge med lav oljepris

Ulike teorier

Helt siden oljeprisfallet begynte i sommer, er ulike forklaringer på utviklingen blitt lansert.

Én vanlig teori er at det hele dreier seg om økende tilbud og lavere etterspørsel, og at OPEC innser at de ikke lenger vil klare å holde prisene oppe. Kuwaits oljeminister Ali Omair er blant dem som har fremmet dette synet.

Andre slutter seg til Flynns oppfatning om at Saudi-Arabia og andre OPEC-land bevisst forsøker senke prisene for å utkonkurrere produsenter i USA. Og lekkasjer fra OPECs mye omtalte møte torsdag tyder på at denne teorien har noe for seg.

– Saudiaraberne ønsker en kamp om markedsandeler, sier en kilde med god kjennskap til møtediskusjonene til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge kilden snakket Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi om en «rivalisering» med USA. Etter harde diskusjoner overbeviste han de andre ministrene om at produksjonen burde opprettholdes.

Les også: – En ny verden for OPEC

– Vil stige igjen

Flere av OPEC-landene har vært skeptiske til Naimis strategi, og Iran, Algerie og Venezuela har tidligere tatt til orde for produksjonskutt.

Men Naimi skal ha forsikret dem om at oljeprisene etter hvert vil stige igjen, selv uten at produksjonen senkes.

Ifølge myndighetene i Iran tror «noen av OPEC-landene» at mange amerikanske produsenter av skiferolje vil ha lagt ned virksomheten etter et halvt år med lave priser.

Men om et halvt år faktisk vil ha stor effekt, er det vanskelig å si sikkert. Produksjonskostnadene til oljeselskapene i USA varierer mellom ulike deler av landet.

– Dette er et spørsmål om hvem som blunker først – OPEC eller produsentene av skiferolje i USA. Jo lenger oljeprisen holder seg på disse nivåene, jo større er sannsynligheten for at en amerikansk produsent går dukken. Men det vil ta tid, mener Lain Armstrong fra selskapet Brewin Dolphin i London.

Les også: Statoil frykter ikke investorflukt etter aksjestup

Oljepris på 60-tallet

Selv om det er vanskelig å spå hvordan «krigen» i markedet ender, er det mye som tyder på at den vil få prisene til å synke mer.

– Jeg tror folk enten kommer til å drive prisen lenger ned, eller bare la markedet kollapse, sier Tariq Zahir fra selskapet Tyche Capital Advisors.

Daniel Ang fra analyseselskapet Philip Futures i Singapore tror prisen på nordsjøolje vil ligge rundt 65 dollar fatet ved årsskiftet. Fredag ble nordsjøolje en kort stund omsatt for 69,8 dollar, etter et fall på over 7 dollar i løpet av de siste dagene.

– Prisene vil trolig fortsette å synke resten av året, sier Ang.

OPECs vedtak om ikke å kutte produksjonen har gått hardt utover mange oljeaksjer, og Statoil-aksjen falt fredag over syv prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus