– En ny verden for OPEC
Flere OPEC-land og analytikere tror oljekartellet har mistet sin evne til å styre oljeprisen. I så fall kan prisene fortsette å falle enten OPEC vil eller ei.
– Dette er en ny verden for OPEC, siden de rett og slett ikke kan kontrollere markedet lenger. Nå er det opp til markedet å styre prisene, og de vil garantert bli lavere, sier Gary Ross, som leder selskapet PIRA Energy Group.
Han får støtte fra Kuwaits oljeminister Ali Omair, som mener det var riktig av OPEC å ikke kutte sin produksjon på kartellets møte i Wien torsdag.
Ifølge Omair kunne land utenfor OPEC ha kompensert for et eventuelt produksjonskutt.
– Vi besluttet at prisen vil regulere seg selv basert på tilbud og etterspørsel, og at OPEC må beskytte markedsandelene sine for ikke å miste kunder, sier oljeministeren til TV-stasjonen Al-Watan.
Les også: Slik tjener Norge på oljeprisfallet
– Det beste vi kunne gjøre
Nigerias oljeminister Diezani Alison-Madueke mener det er et åpent spørsmål om OPEC ville klart å løfte prisene nå, selv om kartellet hadde kuttet produksjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Å holde produksjonsmålet uendret var det beste vi kunne gjøre. Så håper vi at oljeprisene kan stabilisere seg i løpet av de neste månedene, sier hun ifølge avisen Financial Times.
Siden pristoppen på 115 dollar fatet i sommer har prisen på nordsjøolje falt over 30 prosent. Etter OPEC-møtet torsdag stupte prisen over 6 dollar til 71,25 dollar fatet.
Bakgrunn: OPEC-beslutning kan bety kraftig prisfall for norsk olje
Ulike forklaringer
I løpet av høsten er flere ulike forklaringer på prisfallet blitt lansert. Mange har gjort som Kuwaits oljeminister og pekt på fundamentale forhold i det globale oljemarkedet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSamtidig som produksjonen av såkalt skiferolje har økt i USA, har svekket økonomisk aktivitet i Kina og Europa bidratt til å senke etterspørselen etter olje.
Andre analytikere har ment at Saudi-Arabia ønsker å senke prisene for å ramme amerikanske produsenter av skiferolje. Dette skal ha vært en viktig grunn til at saudiaraberne har argumentert mot produksjonskutt innad i OPEC.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg vil ikke kalle dette en priskrig. Det er en svært aggressiv test av den amerikanske produksjonen av skiferolje, sier analytiker Jamie Webster fra selskapet IHS Energy.
I tillegg er det blitt hevdet at Saudi-Arabia ønsker å ramme Iran og Russland av politiske årsaker. Begge landene er avhengig av høy oljepris for å unngå underskudd på statsbudsjettet.
Les også: OPEC kutter ikke i oljeproduksjonen
– En ekstra byrde
Kuwaits oljeminister Ali Omair peker imidlertid på at OPEC i dag bare står for 30 prosent av den globale oljeproduksjonen. Også land utenfor kartellet har derfor stor påvirkning på oljeprisen.
– OPEC vil ikke lenger godta den ekstra byrden ved å kutte produksjonen mens andre øker sin produksjon, sier han.
I forkant av OPEC-møtet uttalte Qatars tidligere oljeminister Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah at Russland, Mexico og Norge burde kutte produksjonen for å stabilisere prisene. Ingen av landene har imidlertid vært villige til å gjøre betydelige kutt.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Frykter oljepriskollaps
Artikkelen fortsetter under annonsenSpår priser på 50-tallet
Siden OPEC verken har kuttet produksjonen eller innkalt til noe nytt møte før i juni neste år, er det ventet at oljeprisene vil fortsette å falle.
Sjefen for den russiske oljegiganten Rosneft, Igor Setsjin, tror prisen kan synke under 60 dollar fatet i løpet av første halvår 2015.
Olivier Jakob fra konsulentselskapet Petromatrix tror 60 dollar vil bli etablert som et «gulv» på kort sikt. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener på sin side at oljeprisen kommer til å falle under 70 dollar før jul.
Prisen på amerikansk lettolje sank under 70 dollar allerede noen timer etter OPEC-møtet i Wien. Nordsjøoljen stabiliserte seg 1 dollar og 25 cent over denne grensen torsdag.
En rekke utbygginger av oljefelt både i Norge og andre steder i verden kan bli ulønnsomme hvis de lave prisene blir langvarige. Felt i Arktis og på dypt vann utenfor Brasil er blant dem som er utsatt, ifølge Financial Times.