Slik tjener Norge på oljeprisfallet

POSITIV: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener framtiden ikke er bekmørk. Foto: Nordea
POSITIV: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener framtiden ikke er bekmørk. Foto: Nordea

Vi skal ned i kjelleren, men den er ikke så mørk som vi frykter, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen fortsatte fallet etter at Opec-ministrene torsdag ettermiddag ble enige om å ikke kutte oljeproduksjonen.

Les sakene:

Opec kutter ikke produksjonen

- Verdien av våre gjenværende oljereserver vil barberes kraftig

- Signal om at Opec ikke gjør noe

Dermed spøker det for mange norske oljeprosjekter fremover.

Det tror oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- Da vil oljeprisen mest sannsynlig fortsette å falle. Vi har allerede fått reaksjon på de hintene vi fikk i forkant av møtet. Jeg tror vi skal ned til 70 dollar per fat, forklarer hun.

Det er en pris langt under regjeringens budsjetterte 100 dollar i dagens statsbudsjett.

Etter dagens nyhet falt prisen på nordsjøolje umiddelbart til under 75 dollar fatet, det laveste nivået på fire år, men hentet seg deretter noe inn.

- Da blir det mindre inntekter til statskassen. Men den største effekten går på industrien i sin helhet. Med ytterligere prisfall, kan flere miste jobbe når prosjekter settes på hold.

Effekten av investeringene som stoppes nå, vil påvirke produksjonen først om 2-3 år. Det betyr at vi skal ytterligere ned i kjelleren her til lands.

- Ja, det tror jeg faktisk. Første halvdel av neste år kommer til å bli svakt. Jeg tror ikke vi ser bunnen før mot juni neste år, sier Saltvedt.

Vekstimpuls

Det er likevel ikke bare dårlig nytt - verken for Norge eller verdensøkonomien.

- Vi er veldig bekymret for de lave oljeprisene, men det er jo ikke bare en bekymring med den. Lav oljepris er bra for noen, sier oljeanalytikeren.

Land som Japan, Kina og i Europa hvor den økonomiske veksten er lav, betyr en lav oljepris økt vekstimpuls. Forbrukerne i disse landene får nå bedre dager, sier hun.

- Har vi en oljepris som faller med ti dollar, betyr det at veksten i verdensøkonomien øker med 0,25 prosentpoeng. Nå som oljeprisen har falt med 20 dollar fatet i gjennomsnitt, betyr det vekstimpuls på 0,5 prosentpoeng. Det er klart at det er positivt for verdensøkonomien, mener Saltvedt.

Drahjelp

Og hva skjer når innbyggerne ikke lenger må bruke like mange penger på bensin og andre oljeprodukter? Jo, da kommer flere penger i omløp.

- Når prisene faller får forbrukerne mer å rutte med, noe som fører til at pengene kommer ganske raskt i omløp.

Det motsatte skjer når oljeprisen styrker seg. Da går de ekstra pengene til rike sjeiker, oljefond og andre store aktører og blir ikke satt i drift på samme måte, forklarer Saltvedt.

- Europa får nå drahjelp av en lavere oljepris. Det er vår viktigste handelspartner og hvis Europa får mer fart, kan vi selge mer produkter og handle mer med dem.

I tillegg vil en svekket oljepris ofte også bidra til å svekke den norske kronen.

- En svakere krone betyr at eksportindustrien, med unntak av olje og gass, vil få bedre dager fordi man blir mer konkurransedyktige.

Les også:

Bommet med tre milliarder

Har aldri varslet om hvitvasking

Bestiller enda en luksusbåt på norsk verft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus