Sundtoft kaller kvotekuttet urealistisk

Budsjettavtalen mellom regjeringspartiene Fremskrittspartiet og Høyre og samarbeidspartiene KrF og Venstre skaper hodebry for Klima- og miljødepartementet.
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har ifølge Dagens Næringsliv skrevet et brev til Stortingets energi- og miljøkomité der det står at budsjettkuttet på 300 millioner kroner til kjøp av klimakvoter, «ikke vil være i samsvar med realistisk budsjettering». Dette ble fulgt opp i Stortingets spørretime onsdag. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)
Budsjettavtalen mellom regjeringspartiene Fremskrittspartiet og Høyre og samarbeidspartiene KrF og Venstre skaper hodebry for Klima- og miljødepartementet. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har ifølge Dagens Næringsliv skrevet et brev til Stortingets energi- og miljøkomité der det står at budsjettkuttet på 300 millioner kroner til kjøp av klimakvoter, «ikke vil være i samsvar med realistisk budsjettering». Dette ble fulgt opp i Stortingets spørretime onsdag. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

De fire budsjettpartnerne på Stortinget kuttet 300 millioner kroner til kjøp av klimakvoter i statsbudsjettet. Kuttet er ikke realistisk, mener klimaminister Tine Sundtoft (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettavtalen mellom regjeringspartiene Fremskrittspartiet og Høyre og samarbeidspartiene KrF og Venstre skaper hodebry for Klima- og miljødepartementet.

Dagens Næringsliv omtalte onsdag et brev som Sundtoft har skrevet til Stortingets energi- og miljøkomité der det står at reduksjonen «ikke vil være i samsvar med realistisk budsjettering».

– Oppsiktsvekkende

Statsrådens karakteristikk av budsjetteringen som urealistisk, ble fulgt opp i Stortingets spørretime onsdag. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad kalte oppslaget i DN «oppsiktsvekkende».

– Det påhviler Stortinget et ansvar for realistisk budsjettering. Hvis det ikke er innfridd, er spørsmålet om statsråden vil ta initiativ til at dette rettes opp, spurte Arnstad.

Sundtoft svarte at departementet kun inngår kontrakter om kvotekjøp som samsvarer med fullmaktene som gis av Stortinget. Men det kan bli nødvendig å be om mer penger, erkjente hun.

– Vi vil kanskje måtte komme tilbake til Stortinget i løpet av 2015. Jeg synes dette er en åpen og ærlig måte å gjøre det på, sa klimaministeren.

Les også: – Regjeringen flyttet på millionene, lot milliardene stå

– Ikke min stil

Klimakvotene staten kjøper skal finansiere klimatiltak i utviklingsland. Hvert prosjekt skal godkjennes av FN, og her ligger forklaringen på det departementet beskriver som «ikke realistisk budsjettering».

Betalingen for kvotekjøp kommer nemlig senere enn selve avtaleinngåelsen. Den skjer først når kvotene er godkjent av FN.

– For at vi skal kunne ha råd til å betale de kvotene vi trenger i 2015, er det ikke realistisk å kutte hele beløpet, slik Stortinget gjorde i budsjettforliket, sier statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet til DN.

Sundtoft avviste for øvrig invitasjonen fra Arbeiderpartiet i spørretimen om å si hva hun virkelig mener om den jobben de borgerlige partiene gjorde under budsjettforhandlingene.

– Det er ikke denne statsrådens stil å lange ut mot regjeringen eller Stortinget, sa Sundtoft.

Les også: Solberg: – Et budsjett for fremtiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus