Økonomer frykter resesjon i Norge med lav oljepris

Oljeprisen kan føre til en resesjon i Norge hvis den ikke snart stiger. Det er konklusjonen i en ny rapport. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)
Oljeprisen kan føre til en resesjon i Norge hvis den ikke snart stiger. Det er konklusjonen i en ny rapport. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Hvis ikke oljeprisen stiger til nivået den lå på for få måneder siden, kan det gå mot resesjon i Norge. Det mener to BI-professorer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten legger de til grunn en prisfall på norsk olje på 25 prosent. Dagens oljepris tilsvarer et prisfall på 27 prosent, skriver Finansavisen.

Hvor skadelig oljeprisfallet kan bli for norsk økonomi, avhenger av årsaken til at prisen går ned, og ikke minst av hvor lenge den blir liggende på et lavt nivå.

– Uansett vil nordmenn flest måtte regne med lavere kjøpekraft på grunn av oljeprisfallet, sier professor Hilde C. Bjørnland. Sammen med kollega Leif Anders Thorsrud står hun bak rapporten.

Les også: Vi mister troen på A/S Norge

Forskerne mener at dette kan føre til en svekkelse av bruttonasjonalprodukt (BNP) på mellom 0,5 og 2,5 prosent. Det sistnevnte fallet vil innebære resesjon, ifølge Norges Banks prognoser. Resesjon innebærer fallende BNP i minst to kvartaler.

– Skulle oljeprisen blir permanent lav, kan vi ikke utelukke at virkningen på norsk økonomi blir kraftigere, mener hun.

Bakgrunn: – Norges økonomiske flaks snart over

Konsekvensen blir lavere investeringer, lavere sysselsetting, reduserte reallønninger og et svakere aksjemarked.

For ett år siden kostet et fat nordsjøolje 107,90 dollar. Tirsdag var prisen nede i 78,27 dollar.

Les også:

Europa kan spare milliarder på lav oljepris

Analytiker: – Lav oljepris kan koste tusenvis jobben

Tror Norge må gi oljeselskapene lavere skatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus