Meny

Uenige om hvor mye av Oljefondet som er i kullselskaper

Ulike definisjoner gir ulikt svar på spørsmålet om hvor mye av Oljefondet som er investert i kullselskaper. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet har, ifølge sin egen rapportering, investert 2,5 milliarder kroner i kullselskaper. Fremtiden i våre hender definerer kullselskaper annerledes og har regnet seg fram til 82 milliarder.

Tallene fra Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) inkluderer kun rene kullselskaper. Selskaper som har mer enn halvparten av inntektene fra andre kilder, kullkraftverk og selskaper som lager annet drivstoff fra kull, tas ikke med, skriver Aftenposten. Dermed regnes ikke investeringen i verdens niende største kullprodusent med, fordi dette selskapet, tyske RWE, også produserer andre karbonbaserte og fornybare energiformer.

Framtiden i våre hender har på sin side laget en rapport der de tar med alle selskaper som har minst 30 prosent av inntektene fra kull eller lager olje og gass av kull eller har planer om å utvide i kullsektoren. Da blir Oljefondets kullinvesteringer på 83 milliarder kroner.

Tallet har økt med rundt ti milliarder på to år, men fordi fondet har vokst langt mer, ar andelen som er investert i kull, gått ned.

Det er flertall på Stortinget for at de rene kullprodusentene skal ut av fondet, men akkurat hvor grensen skal gå mellom dem som må ut og dem som får være med, er det vanskeligere å bli enige om.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus