Senterpartiets forslag til statsbudsjett:

Senterpartiet vil ta inn mer i formuesskatt

SP-STATSBUDSJETT: Mer skatt til høytlønte, mindre til lavlønte og næringsdrivende, går Trygve Slagsvold Vedum inn for på Gardermoen mandag. Foto: NTB scanpix.
SP-STATSBUDSJETT: Mer skatt til høytlønte, mindre til lavlønte og næringsdrivende, går Trygve Slagsvold Vedum inn for på Gardermoen mandag. Foto: NTB scanpix.

Høyere bunnfradrag og litt høyere sats. Det er Senterpartiets valg i den store debatten om formuesskatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC NYHETER): Senterpartiet vil i sitt alternativ til statsbudsjett hente inn 3,9 milliarder kroner mer i formuesskatt, enn det regjeringen legger opp til.

Bunnfradraget, altså den skattefrie formuen, skal økes til 1,5 millioner kroner per skatteyter, det vil si 3 millioner for et ektepar. Mens satsen på det overskytende skal opp fra 1,0 til 1,1 prosent – slik den var for skatteåret 2013.

Med dette ønsker partiet en bedre fordelingsprofil enn regjeringen legger opp til.

Les alt om Senterpartiet her

Vrir mer skatt til høytlønte

Partileder Trygve Slagsvold Vedum la fram Sp-opplegget for neste års statsbudsjett på et landsstyremøte på Gardermoen mandag formiddag.

Samtidig trekker partiet inn flere penger i form av inntektsskatt. Det innebærer imidlertid lettelser for lavinntektsgruppene for 2,3 milliarder kroner i form av økte bunnfradrag.

Det særskilte fradraget for Nord-Troms og Finnmark skal opp med 10.000 kroner til 25.500.

Til gjengjeld økes den alminnelige skattesatsen tilbake til 28 prosent.

Alle med inntekter opp til 350.000 kroner vil med dette få lavere skatt i 2015 enn i 2014, ifølge beregninger Sp har fått gjort hos Statistisk sentralbyrå, SSB.

Utslagene er ikke dramatiske. Inntekter mellom 600.000-750.000 kroner vil få 4100 kroner mer i skatt enn regjerinens budsjett. Med 2 millioner i inntekt øker skatten med 47.900 kroner.

Les også: Regjeringen passiv i strid som kan ramme Norge

– Mer næringsvennlig skattesatsing

– Vi har selvfølgelig videreført grensa for momsregistrering på 50.000 kroner, mot regjeringens ønske om å heve den til 150.000. Grensa for momsfritak på nettimport fra utlandet, beholder vi på 200 kroner, fortalte Trygve Slagsvold Vedum i sin innledning.

Partiet tar til orde for å innføre en finansskatt, noe den rødgrønne regjeringen aldri gjorde.

Selvstendig næringsdrivende i primærnæringene får flere skattelettelser.

Les også: Listhaug blåste opp tall for å fjerne konsesjonsloven

– Nå må de ta ansvaret selv

Skatteskjerpelsene for høyinntektsgrupper handler primært om reversering av skattelettelser som den blå-blåregjeringen gjennom budsjettavtalen med KrF og Venstre i fjor høsthar gitt for inntektsåret 2014, hevder Senterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum minnet om at Høyre i valgkampen i fjor la vekt på bedre løsninger, og ifølge Sp-lederen underslo viktige verdivalg Erna Solberg nå synliggjør.

– Og hver eneste gang det kommer opp noe som er gæernt, så får vi vite at det er de rødgrønnes feil, sa partilederen.

– Men regjeringens første statsbudsjett, kan de ikke skylde på oss for. Det er deres ansvar, og har ført til store reaksjoner, sa Slagsvold Vedum.

Mer til bistand, mindre taxfree

Kommuner og fylker får 3,7 milliarder kroner mer av Sp, enn av Høyre og Frp. Av dette går 1 milliard til styrking av fylkesveibudsjettene og regional utvikling.

– Vi løfter også bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner. Det er nødvendig, ikke minst med utviklingen i Midt-Østen, sa Slagsvold Vedum da han innledet til debatt om budsjettforslaget på landstyremøtet.

Paritet ønsker også å ta imot flere flyktninger, også syke og skadde.

Mindre populistisk er forslag om reversere taxfree-endringene som ble innført i 2014. Sp halverer taxfreekvoten på tobakk og øker den innenlandske avgiften på tobakk og alkohol med 3 prosent.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad oppsummerer at Sp også ønsker å la Vinmonopolet overta taxfree-salget på flyplassene.

Les hele Senterparti-ledelsens forslag til statsbudsjett

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus