Meny

Milliardbot til banker for valutamanipulasjon

Fem internasjonale storbanker er ilagt milliardbøter for manipulasjon av valutamarkedet. (Illustrasjonsfoto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem internasjonale storbanker er ilagt bøter på drøyt 23 milliarder kroner i et forlik etter påstander om prisfiksing i det internasjonale valutamarkedet.

Finansmyndighetene i Sveits, USA og Storbritannia kunngjorde bøtene onsdag.

Sveitsiske UBS må punge ut med mest: 4,5 milliarder kroner til britiske og amerikanske finansmyndigheter i tillegg til 944 millioner i bot til den sveitsiske markedsregulatoren. Sistnevnte har også ilagt UBS en rekke betingelser og restriksjoner på hvordan valutahandelen skal drives i fremtiden.

Brukte kodenavn

Det er funnet bevis for at meglere har forsøkt å manipulere internasjonale valutakurser ved å dele konfidensiell informasjon om kunder med hverandre fram til oktober 2013, heter det i en uttalelse fra finansmyndighetene i Sveits.

Meglerne skal i ulike chatterom ha brukt kodenavn for kundene slik at de ikke trengte å navngi dem.

Den nå ett år lange etterforskningen har strammet inn det nærmest uregulerte markedet som er verdt rundt 34.000 milliarder kroner hver dag.

Flere hundre suspendert

Også amerikanske JP Morgan og Citigroup og de britiske bankene HSBC og Royal Bank of Scotland (RBS) er med i forliket.

I RBS og JP Morgan er flere hundre meglere suspendert eller sagt opp.

Det amerikanske finanstilsynet opplyser i en uttalelse at bankene får bøter som følge av «forsøk på å manipulere det internasjonale valutamarkedet til fordel for enkelte meglere.

Den britiske finansministeren George Osborne sier aksjonen mot bankene er en del av en langsiktig plan for å «ordne opp i det som er galt i britiske banker».

– I dag går vi hardt ut for å bekjempe korrupsjon slik at vi har et økonomisystem som funker for alle, uttalte han onsdag.

Det var ventet at også Barclays skulle være en del av forliket, men det britiske finanstilsynet sier etterforskningen av banken fortsatt pågår.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus