Meny

Fastlåst mellom Venstre og Frp

Gjermund Hagesæter (FrP) (f.v.), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V) etter torsdagens budsjettforhandlinger på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene ført til spesielt steile fronter mellom Frp og Venstre, opplyser kilder til VG. Forhandlingene fortsetter klokka 10.30.

– Akkurat nå virker situasjonen ganske fastlåst. Og det er de to partiene det står på, sier en sentral kilde til avisen.

Hele Frps stortingsgruppe deltok mandag i et hastemøte for å diskutere hvor partiets smertegrense går, og hvilke symbol- og hjertesaker man kan ofre. Flere kilder sier til avisen at det er stor frustrasjon over samarbeidspartiet Venstre.

SISTE: Nytt brudd i forhandlingene: – Vi er i en kritisk situasjon

– Galskap

– Forslagene til økte miljøavgifter er galskap. Frp ligger under 10 prosent på enkelte meningsmålinger allerede, og det sier seg selv at vi av alle ting ikke kan være med på å øke bilavgiftene og drivstoffavgiftene. Da vil vi ha null troverdighet overfor egne velgere, sier en Frp-kilde.

En annen kilde beskriver Venstres ståsted i forhandlingene slik:

– Uansett hva Venstre blir tilbudt, nekter de å godta det før de får gjort livet til norske bilister jævligst mulig.

Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2015 den 8. oktober, var nettopp milliardlettelser til bilistene en av de store Frp-seirene.

5 milliarder

VGs kilder sier Høyre og Frp for lengst har gitt seg på de aller fleste av omkampene fra fjorårets budsjett.

Ifølge avisen har de to regjeringspartiene lagt i alt tre skisser til løsning på bordet til KrF og Venstre, og i det foreløpig siste utkastet fra søndag er over 5 milliarder kroner flyttet på og omprioritert sammenlignet med budsjettforslaget fra oktober.

Dette er imidlertid langt unna samarbeidspartienes krav. Høyre og Frp må ha enten støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall for sakene i Stortinget.

I KrFs budsjettforslag fredag for halvannen uke siden, stokket partiet om på 18-19 milliarder kroner. Allerede da sa partileder Knut Arild Hareide at det var den sosiale profilen som plaget ham mest.

Les også: Solberg: - Bred enighet om retning

Barnetillegget

Mandag ble KrF styrket i motstanden mot å kutte i barnetillegget til uføre. KrFs forhandlingsleder Hans Olav Syversen sa til NTB at et i utgangspunktet svakt utredet forslag er blitt ytterligere svekket for hver gang regjeringspartiene har forsvart det.

– Desto mer vi får på bordet, jo mindre aktuelt er det å gå inn i det. Forslaget er dårlig utredet i proposisjonen. Og når vi stiller oppfølgingsspørsmål, så viser det seg at svarene de kommer med, svekker forslaget ytterligere, sa Syversen til NTB.

Løsningen på floken kan være at hele forslaget skyves over til en form for utredning.

Forhandlinger tirsdag

Gjennom mandagen ble et mulig forhandlingsmøte skjøvet på flere ganger. Den magre fremdriften fikk kilder til å antyde at man nærmer seg neste trinn i prosessen der finanspolitikerne tar et såkalt teknisk brudd og forhandlingene løftes opp til de parlamentariske lederne.

Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik understreket imidlertid overfor NTB at forhandlingene fortsetter på finanskomité-nivå, men spørsmålet er hvor lenge det vil vise seg å holde stikk.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus