Statlig nedsalg gir millionfest for meklere

Nedsalget av statens aksjer i Entra kostet i underkant av 130 millioner kroner til konsulenter og meklere. Senterpartiet er bekymret over kostnadene.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Nedsalget av statens aksjer i Entra kostet i underkant av 130 millioner kroner til konsulenter og meklere. Senterpartiet er bekymret over kostnadene. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I underkant av 130 millioner kroner gikk til mellommenn da staten solgte seg ned i eiendomsselskapet Entra. Regjeringens varslede nedsalg i flere andre statlige selskap vil gi millioninntekter til meklere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at vi nå går inn i en gullalder for meklere og advokater som jobber som mellommenn for regjeringens privatiseringsprosess, sier Senterpartiets Geir Pollestad til Klassekampen.

Pollestad er næringspolitisk talsmann i Sp og leder i næringskomiteen på Stortinget. Han mener det er snakk om så store beløp at regjeringen må legge fram en oversikt over hvor mye det faktisk koster å selge seg ut av alle selskapene som står på regjeringens liste.

Tidligere i høst solgte staten seg helt ut av fiskeoppdrettsselskapet Cermaq, og har tidligere solgt seg kraftig ned i Entra. På listen over kommende nedsalg står blant annet Mesta, SAS, Telenor og Flytoget.

– Regjeringen må legge fram anslag over hva det vil koste å selge seg ut av de andre selskapene som står på deres liste. Det er viktig at Stortinget får en oversikt over hvilke utgifter som blir en del av salget, sier Pollestad.

På henvendelse fra avisen svarer Nærings- og handelsdepartementet at kostnadene ved salget av Entra ble litt lavere enn de forventede 130 millionene, mens de opplyser at det foreløpig ikke finnes noen anslag på omkostningene ved nedsalget i Cermaq.