Anmelder Norges samarbeidspartner i UngarnUngarsk rapport: EØS-midler brukt til tamponger og strømper
– Vanstyre, svindel, forfalskninger og EØS-midler til innkjøp av uvedkommende ting, heter det i ungarsk rapport idet Erna Solberg og Ungarns statsminister støter på hverandre i Brussel i dag.
Den ungarske regjeringens kontrollorgan KEHI besluttet onsdag å anmelde organisasjonene som fordeler norske EØS-midler i landet, med organisasjonen Ökotárs i spissen.
Dermed tilspisses striden mellom Ungarn og Norge - dagen før statsminister Erna Solberg torsdag møter Ungarns statsminister Viktor Orbán på en samling i deres felles, europeiske partiorganisasjon EPP.
Solberg sier til NTB at hun har et klart budskap til Orban.
– Vi har en avtale om hvordan EØS-midlene skal forvaltes, og den avtalen må Ungarn stå ved, sier hun.
– De var i samme møte, men hadde ingen bilateral samtale, opplyser imidlertid Erna Solbergs politiske rådgiver Rolf Erik Tveten (H) til ABC Nyheter etter at EPP-møtet ble avsluttet.
En fire måneder lang etterforskning har avdekket uregelmessigheter i 61 av 63 prosjekter, heter det i en 38 sider lang rapport KEHI offentliggjorde onsdag ettermiddag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKEHI anmelder dermed organisasjonen Ökotars, som er den største formidleren av Norges EØS-midler til landet.
På bakgrunn av rapporten inviterer nå den ungarske statsråden János Lázár sin kollega Vidar Helgesen til Budapest for samtaler.
– Hvis den norske ministeren ikke vil komme hit, møter jeg ham gjerne i Brussel, sa Lázár på en pressekonferanse onsdag.
– Vanstyre, tamponger og herrestrømper
Bakgrunnen for straffeforfølgingen er ifølge KEHI «mistanke om vanstyre, budsjettsvindel, forfalskninger av private dokumenter og uautorisert økonomisk aktivitet».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBlant de kuriøse funnene KEHI har gjort, er kvitteringer som viser at norske midler har blitt brukt til kjøp av tamponger og herrestrømper.
KEHI mener å dokumentere at avtaler om tilskudd har blitt tilbakedatert og at Ökotárs har slettet dokumenter og eposter da de skjønte at etterforskning var på gang.
Artikkelen fortsetter under annonsenIfølge avisa Magyar Nemzet har den norske ambassaden i Budapest medvirket til tilbakedateringer av avtaler og åpnet ambassaden for å «redde» dokumenter fra den ungarske etterforskningen.
Les også: Ungarns statsminister: Norge bruker EØS-midler for å påvirke vår politikk
Ungarn må ligge unna
Striden om de norske EØS-midlene har pågått i mange måneder, og den har blitt svært tilspisset.
Høyre-regjeringen til statsminister Viktor Orbán anklager Norge for å støtte politiske grupperinger på venstresiden ved å gi midler til ungarske frivillige organisasjoner.
Norge på sin side mener det er ulovlig av ungarske myndigheter å iverksette undersøkelser i sitt eget land, av organisasjoner som forvalter norske tilskudd.
Les: - Utillatelig norsk innblanding i ungarsk organisasjonsliv
– Trakassering
I september ba Norge Ungarn om å slutte å trakasserer de ikke-statlige organisasjonene som fordeler midlene. Alle organisasjonene hadde da fått sine skattenumre suspendert.
Artikkelen fortsetter under annonsenNorske myndigheter holder igjen 1,3 milliarder kroner i EØS-støtte til Ungarn som følge av konflikten. Støtten ble opprinnelig fryst fordi Ungarns regjering flyttet kontrollen med støtten fra sentralforvaltningen til et statlig selskap. Det bryter ifølge UD med reglene og avtalene for midlene.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ungarske myndigheter er godt kjent med hvilke krav Norge stiller for å oppheve suspensjonen. Dette inkluderer at trakasseringen av våre fondsoperatører opphører, sa europaminister Vidar Helgesen i september.
Også USA har kritisert Ungarn for å trakassere de sivile organisasjonene. President Barack Obama satte i forrige måned Ungarn på en liste med land der ikke-statlige organisasjoner i stadig større grad blir utsatt for «endeløse reguleringer og åpenlys trakassering».
Helgesen skuffet
Europaminister Vidar Helgesen (H) skrev i slutten av august et innlegg i Financial Times der han uttrykte stor skuffelse over manglende respons fra EU når det gjelder utviklingen i Ungarn under statsminister Orbán.
Helgesen viste blant annet til endringer i den ungarske grunnloven og valgloven som styrker Orbáns makt, og anklager den ungarske statsministeren for å gå løs på pressefriheten og trakassere frivillige organisasjoner.
Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra Rolf Erik Tveten.