EU mot energiunion:Vidar Helgesen urolig foran energi-vedtak på toppmøte
Et EU-toppmøte om to uker kan få stor virkning for norsk energieksport. – Ikke fatt et uheldig panikkvedtak nå, er oppfordringen fra europaminister Vidar Helgesen til EU.
23. og 24. oktober skal EUs stats- og regjeringssjefer gjøre et forsøk på å vedta en energiunion og klima- og energistrategi mot 2030.
Lykkes de, kan det få store konsekvenser for Norge, mener europaminister Vidar Helgesen (H), olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og regjeringen.
– Energiunionen har urovekkende elementer, sa europaminister Vidar Helgesen til et Europa-seminar i regi av miljøstiftelsen Bellona torsdag.
Påtroppende president for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, har sendt ut en marsjordre til den nye EU-kommisjonen om å opprette en energiunion som skal forhandle i samlet front med omverdenen om kjøp av energi.
Les også: Regjeringen ber EU droppe innkjøpsmonopol på energi
Russlandkrise kan slå ut på Norge
Den raske utviklingen på EUs side skyldes ikke minst konflikten med Russland i forbindelse med Ukraina-krisen. Frykten er utbredt for at russerne skal skru av gasskranene i vinter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– En felles innkjøpsordning for gass vil være brudd på en markedstilnærming. Vi vet jo hvorfor polakkene og andre land som har høy andel russisk gass mener dette, men mener dette ikke er tjenelig, sier Helgesen om disse utsiktene.
Med 28 land som samordner seg på andre siden av bordet, kan Norge som eksportland havne i en svakere posisjon.
Tvang Norge - gjør det selv?
I 2001 presset EU selv Norge til å avvikle sin samordning av gass-salg gjennom det såkalte Gassforhandlingsutvalget.
– Er det et paradoks at de som forlangte at Norge måtte avslutte sin samordning, nå snakker om å samordne innkjøpene til alle sine 28 medlemsland?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Ja i den forstand at EU oftest har forfulgt markedsløsninger også på energiområdet, sier Vidar Helgesen til ABC Nyheter.
– Bør Norge som eksportland i så fall ty tilbake til samordning av salget av gass?
Artikkelen fortsetter under annonsen– Nei, det ser jeg ikke som en aktuell problemstilling. Vi jobber nå for fortsatt markedsbasert omsetning, svarer statsråden.
Advarer EU mot panikkvedtak
– Vi ser at ønsket om en felles innkjøpsmekanisme er omstridt innad i eu også. Vi mener det vil være en gal løsning både for energisikkerhet, klima og kostnadeffektivitet å gå til et slikt skritt. Det gjør vi kjent i posisjonspapiret og i dialog med EU, sier Helgesen.
Han forteller at Norge nå sprer sitt posisjonsnotat i alle hovedstedene forut for toppmøtet. Selv har han tatt saken opp direkte med polske og andre toppolitikere.
– Selv om det er en ny og dramatisk situasjon i Europa, må man ikke i panikk treffe vedtak som er uheldige på lang sikt, sier Vidar Helgesen.
Kan presse norsk suverenitet
EUs arbeid mot en energi- og klimastrategi og et omfattende lovverk kalt EUs tredje energipakke, omfatter også opprettelsen av et overnasjonalt reguleringsorgan for energisektoren, kalt ACER.
Artikkelen fortsetter under annonsenSenterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har advart om at ACER gjennom EØS-avtalen kan stille Norge overfor store problemer med å beholde selvråderetten på området.
– Hva sier du til Marit Arnstads bekymring om at ACER kan bli en ny vanskelig sak for norsk suverenitet i EØS-avtalen?
– Utviklingen av disse byråene er en nyutvikling i EU som ikke umiddelbart er tilpasset EØS-avtalen. Det gir utfordringer for oss, slik som med EUs finanstilsyn og nå med ACER. Vi ønsker å få lagt dette fast i nåværende kommisjonens levetid, sier Vidar Helgesen.
Organisasjonen Nei til EU advarte allerede i august mot EUs energiunion.
Les også: Marit Arnstad frykter eksplosiv strid med EU om norsk energi