IOC godtar sparetiltak for Oslo-OL

VIL SPRE ANLEGGENE: Stian Berger Røsland ønsker å se på muligheten for en spredning av OL-anleggene, som vil gi en større gevinst for hele landet Foto: NTB scanpix.
VIL SPRE ANLEGGENE: Stian Berger Røsland ønsker å se på muligheten for en spredning av OL-anleggene, som vil gi en større gevinst for hele landet Foto: NTB scanpix.

Med klarsignal fra IOC har søkerkomiteen til Oslo-OL i 2022 bedt sine rådgivere om hjelp til å kutte mellom 5 og 10 milliarder kroner, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisen skal IOC være villig til å strekke seg langt for å få på plass den norske statsgarantien fra Stortinget. Først og fremst betyr det at man lemper på prinsippet om et kompakt OL.

– Vi ser på hva som er bra for byen og for landet, når vi i mindre grad trenger å la oss binde av IOCs krav til kompakte leker og infrastruktur. Det har både direktøren og presidenten i IOC sagt at søkerbyene nå kan gjøre, sier Oslos byrådsleder Stian Røsland til VG.

Tidligere fredag utdypet Røsland om spareprosessen som er satt i gang.

– Vi har utfordret fagmiljøene i Oslo kommune og Norges Idrettsforbund til å identifisere et mulighetsrom for å redusere det totale omfanget, redusere de offentlige utgiftene, og mulighetene for spredning av anleggene og dermed en større gevinst for hele landet, sa Røsland, som er leder for den felles søkerkomiteen for Oslo 2022.

Ut av Oslo

Som en del av kostnadskuttene kan flere av anleggene og grenene som er planlagt til Oslo-OL bli flyttet vekk fra hovedstaden og til andre byer på Østlandet.

– Det er nødvendig å vise Stortinget at ting kan gjøres annerledes, dersom Stortinget ønsker det. Det handler om å gjenbruke eksisterende anlegg, å redusere kostnader, og om å lage et konsept som gjør at flere kan dele på eierskapet til lekene i 2022, sier Lillehammers ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) til VG.

Lillehammer er søkerby sammen med Oslo, og Johnsen er medlem av den sentrale søkerkomiteen.

Ny skiskytterarena

Blant annet vurderes det å flytte skiskyting til Lillehammer, hopp til Vikersund og å bygge en ishall til Drammen. I tillegg kan det bli aktuelt med ishaller i Østfold, enten Fredrikstad/Sarpsborg eller Mysen/Askim. Vikingskipet i Hamar er lansert som et aktuelt alternativ til skøyteøvelsene.

I OL-søknaden er det budsjettert med blant annet en ny skiskytterarena på Grønmo, sørøst i Oslo, samt fire nye ishaller. Søknaden har også lagt opp til en ishall for skøyter på Valle Hovin.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Personvernpolicy