20.000 norske oljejobber kan forsvinne

Her lander et helikopter på Snorre B. Foto: NTB scanpix
Her lander et helikopter på Snorre B. Foto: NTB scanpix

YS-leder Bjørn Asle Teige i Statoil advarer mot massive stillingskutt i oljebransjen. Han frykter at 20.000 stillinger kan forsvinne i løpet av kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Allerede med det vi vet, er over 3.000 stillinger borte eller blir borte. Med det som kan komme i tillegg, ser jeg ikke bort fra at totalt 5.000 Statoil-jobber forsvinner gjennom kuttrundene, sier Teige til Stavanger Aftenblad.

Statoil-ledelsen har satt som mål at 900 stillinger skal kuttes i forretningsområdet Undersøkelse og produksjon Norge (UPN). Kuttet føyer seg inn i rekken av lignende meldinger fra Statoil de siste årene.

– Situasjonen er dramatisk, hvis man legger sammen de ulike tallene, sier Teige.

1.250 stillinger er allerede kuttet i Statoil, blant annet gjennom utflagging til lavkostland. Selskapet har i tillegg varslet kutt på opp mot 1.400 stillinger som en del av effektivisering av organisasjonen.

For bransjen totalt sett kan konsekvensene bli enda større. En rekke aktører innen oljeservice har allerede kuttet i bemanningen. Offshore.no skriver at lavere aktivitet for borerigger gjør at mer enn 7.000 stillinger kan forsvinne.

– Hvis vi er litt forsiktigere, så er vi oppe i 10.000 stillinger. Så kommer alt av tjenesteytere i tillegg. Jeg frykter at 20.000 jobber kan forsvinne i bransjen totalt sett, sier Teige.

Informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr, vil ikke kommentere regnestykkene, men viser til at det viktigst er å sikre økt langsiktig konkurransekraft.