Normal rente kan koste kommunene dyrt

Når kommunene må betale mer normale renter på sine lån, kan mye av velferdstilbudet ryke, frykter sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrigert for pensjonsforpliktelser er kommunesektorens samlede gjeld på til sammen 370 milliarder kroner. Mange kommuner nyter i dag godt av lavere renter enn før finanskrisen, men dette vil fort endre seg dersom rentenivået kommer opp på et mer normalt nivå, skriver Finansavisen.

For kommunene er det i så fall dårlig nytt. Dersom rentene skulle stige med 2,5 prosentpoeng, vil det bety årlige merutgifter på over 9 milliarder kroner.

– Dette tilsvarer nesten 30.000 pleie- og omsorgsplasser, eller over 85.000 barnehageplasser. Vi snakker om betydelige beløp, sier de Lange.

Samlet har norske kommuner en brutto langsiktig gjeld på nesten 200 prosent av driftsinntektene. Netto lånegjeld ligger på 70 prosent. Nettogjeld per innbygger er doblet siden 2003.

Gjeldsutviklingen er også ekstra bekymringsfull for mange kommuner, ettersom de i realiteten har lånefinansiert driften.

– Dette er i strid med retningslinjene og bidrar dessuten til at tjenestetilbudet må kuttes kraftigere når rentenivået stiger, sier sjeføkonomen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus