- Vi er låst i en lavvekstfelle

MANGLER LYSPUNKT. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika kan ikke se noe som virkelig skal løfte den økonomiske veksten i Norge fremover. Foto: EIKA
MANGLER LYSPUNKT. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika kan ikke se noe som virkelig skal løfte den økonomiske veksten i Norge fremover. Foto: EIKA

Økonomene mener SSB er vel optimistiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk Sentralbyrå (SSB) tror norsk økonomi vil være preget av moderat vekst i årene som kommer, viser en fersk rapport.

SSB publiserer prognosene tre ganger i året. Denne gangen er bildet omtrent det samme som ved forrige oppdatering i mars, påpeker sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika.

SSB tok riktignok opp sine vekstanslag for inneværende år fra 1,9 til 2,0 prosent. Det mener Andreassen er vel optimistisk.

- "Storyen" for Norge er jo at vi egentlig er litt låst i en lavvekstfelle som det ikke er så lett å komme ut av, sier han til DN.

- Jeg tror egentlig det er veldig vanskelig å gjøre noe med at norsk økonomi vokser mindre enn normalt, sier sjeføkonomen.

Lite bedres

Spørsmålet han nå stiller er:

- Hva er det som skal være så mye bedre om noen år enn i dag?

SSB ser blant annet for seg bedring hos våre handelspartnere. Selv mener Andreassen at svaret må være «lite».

- Oljeinvesteringene vil være fallende og tempoet i veibygging vil være på sitt maksimale. Ute vil det ikke være renteoppgang, sier Andreassen og fortsetter:

- Når vi ser på de ulike etterspørselskomponentene, tror jeg rett og slett Norge er ganske stagnant. Det har vi egentlig vært siden 2012. Ledigheten øker jevnt og trutt.

Han er særlig skeptisk til SSBs ansalg om oppgang i boliginvesteringene fra neste år.

- Dette virker litt pussig. Nå ser vi at igangsettinger faller kraftig. Samtidig preges den andre biten av regnestykket - ferdigstillelsen - av høy igangsetting i fjor. Det betyr at selv om igangsettingene flater ut fremover, vil jo ferdigstillelsene falle. Jeg tror derfor heller boliginvesteringene vil falle med 10 til 15 prosent i både 2014 og 2015.

Vel optimistisk

Torsdag skriver også TDN Finans at SSBs anslag på bolig- og oljeinvesteringer, samt privat forbruk, er litt mer optimistiske enn det makroøkonomene ser for seg.

- Det var ikke noen veldig store endringer. De har tatt opp vekstanslaget sitt for i år, men justert ned litt neste år. På nivå er dette omtrent som de ventet forrige gang, sier makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets til finansnettstedet.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets peker på utsiktene for bolig- og oljeinvesteringer.

- De fleste har nå en oppfatning av norsk økonomi bremser, og særlig at veksten i de to pilarene vært viktige driver får mindre betydning, sier Østnor til TDN Finans.

- Vi tror på nedgang både i olje- og boliginvesteringer fremover. Det får konsekvenser både for arbeidsmarkedet og lønnsveksten som også påvirker forbruk og til sist vekstanslagene, sier analytikeren.

MAKROØKONOMISKE HOVEDANSLAG:
Tall i prosent201420152016
BNP Fastlands-Norge2,02,23,1
Ledighetsrate3,63,83,8
Årslønn3,63,53,7

Les også: - Jeg synes dette virker veldig merkelig

Dette gjør en sjef til supersjef

– Vet du hvor vanskelig det er å få nordmenn til å vaske biler?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus