Forslag om CO2-kutt på 30 prosent i USA

For å leve opp til internasjonale krav foreslår Det amerikanske miljødepartementet en reduksjon på 30 prosent i utslipp fra eksisterende kraftverk i landet. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
For å leve opp til internasjonale krav foreslår Det amerikanske miljødepartementet en reduksjon på 30 prosent i utslipp fra eksisterende kraftverk i landet. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Det amerikanske miljødirektoratet (EPA) foreslår en reduksjon i CO2-utslipp fra eksisterende kraftverk på 30 prosent innen 2030.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget vil bli lagt fram mandag, erfarer avisen Wall Street Journal. De enkelte statene vil ifølge forslaget selv kunne bestemme hvordan målet skal oppnås.

Opplysningene bekreftes også av nyhetsbyrået Reuters' kilder. Reuters skriver at kravene er de mest betydningsfulle klimatiltakene som er introdusert av Barack Obamas administrasjon.

Kuttet på 30 prosent er basert på utslippstall fra 2005. Ifølge en industrikilde har EPA slitt med å finne ut hva som skal være grunnlaget for kuttet, ettersom utslippene falt betydelig etter 2008.

På god vei

Utslippene var i 2013 litt mer enn ti prosent lavere enn i 2005, noe som betyr at USA allerede er på god vei til å oppfylle de nye målene.

De nye kravene vil hjelpe USA med å oppfylle internasjonale krav om utslippskutt, og kommer at Barack Obama i helgen har lovet at USA vil gjøre mer for å redusere utslippene.

I sin ukentlige radiotale til folket sa han at USA må senke utslippene så barn som sliter med astma og andre pusteproblemer skal få et lettere liv.

Snakker om folkehelsa

Kommentatorer påpeker at Obama velger å snakke mer om hva ren luft konkret betyr, i stedet for klimaendringer og global oppvarming.

Enkelte delstater, kullindustrien og handelsrådet er motstandere av kuttene. Obama har imidlertid gjort saken til en folkehelsesak, og lagt stor vekt på behovet for kutt.

Verken EPA eller Det hvite hus ønsker å kommentere avisens opplysninger. Wall Street Journal skriver imidlertid at Obama vil delta selv når EPA legger fram forslaget mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus