Færre ledige stillinger, hardere kamp om jobbene

Arbeidsmarkedet har blitt noe tøffere. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Arbeidsmarkedet har blitt noe tøffere. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

På ett år ble det 6.500 færre ledige stillinger i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er særlig i privat sektor at det er blitt vanskeligere å få jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SSB-tallene som ble lagt fram onsdag, viser at det ved utgangen av mars i år var 61.000 ledige stillinger.

I stillingsgruppen som har fått betegnelsen forretningsmessig tjenesteyting, har det blitt 2.000 færre ledige stillinger fra første kvartal 2013 til tilsvarende kvartal i år. Denne næringen har likevel den høyeste prosentdelen ledige stillinger med 5,3 prosent.

Totalt utgjorde antall ledige stillinger 2,3 prosent av det samlede antallet stillinger i Norge ved utgangen av mars. Året før var denne prosentdelen 2,7 prosent. Innenfor omsetning og drift av fast eiendom falt prosentdelen fra 2,1 til 1,3.

Samtidig viser SSBs statistikk at det var mange ledige stillinger i helsesektoren. Innenfor området helsetjenester var det 5.500 ledige stillinger, mens det var 7. 600 ledige jobber innenfor pleie og omsorg i institusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

26 prosent fall

Tallene fra SSB samsvarer med oversikten fra søkemotoren Rubrikk.no som ble kjent onsdag. Denne viser at det i mai var blitt 7.500 færre ledige stillinger det siste året her i landet, melder NRK.

Bare den siste måneden er nedgangen i antall ledige jobber på 26 prosent, ifølge Rubrikk.no, som er en frittstående aktør i den norske mediebransjen. Søkemotoren fanger opp de fleste ledige stillinger som utlyses på internett.

– Det tyder på at det er veldig mange større bedrifter i Norge som nå tar seg en pustepause og vurderer hva de skal gjøre med organisasjonen sin. De har rett og slett sluttet å ansette nye mennesker, sier gründer og daglig leder Adil Osmani til kanalen.

Han sier fallet i antall ledige stillingsannonser gjelder flere bransjer.

Tøffere arbeidsmarked

I NHO er man ikke overrasket over at arbeidsmarkedet blir tøffere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-direktør Svein Oppegaard mener dette er et klart signal om at behovet for arbeidskraft er i ferd med å avta i flere virksomheter.

– Det stemmer også veldig godt med de signalene vi har fra våre medlemsbedrifter i vårt økonomibarometer. Det er en nedgang i aktiviteten, og det reflekteres selvfølgelig i mindre behov for arbeidskraft og færre annonser etter ledige jobber, sier Oppegård.