Meny

Strømmer til visning – frykter prisøkning

Prisantydningene er høyere i dag enn for bare en måned siden. I frykt for prishopp strømmer folk til visningene. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligkjøpere frykter at lettsolgte leiligheter vil bli enda dyrere, og det går hett for seg i budrunder. Prisantydninger som ble satt for mer enn en måned siden, er for gamle i dag, mener megler.

Stemningen i boligmarkedet har endret seg mye de siste månedene. Nå strømmer folk til visningene igjen, og flere henger seg på budrunder, sier eiendomsmeglerfullmektig Silje Heggø hos Eiendomsmegler 1 Torshov i Oslo til DN.

Den bratte prisstigningen siden nyttår har overrasket mange, men ikke skremt bort kjøperne. Tvert imot.

– Prisantydningene er høyere i dag enn de var bare for en måned siden. Likevel ser vi at lettsolgte ett- og toromsleiligheter ofte blir solgt over takst. Her om dagen solgte jeg en helt ordinær toromsleilighet i 1. etasje for 200.000 kroner over takst, og jeg solgte også en liten treroms på 50 kvadratmeter for 350.000 over takst, forteller Heggø.

– Det er ingen panikk, det vil jeg ikke kalle det. Men mange sier de vil kjøpe nå – før boligprisene stiger enda mer. De kjøper heller til takst eller litt over takst i stedet for å vente, fordi de mener det er lurt å slå til nå, sier hun.

Les også:

«Sunn boligkultur»

Heggø understreker imidlertid at boligmarkedet er sunnere i dag enn det var før nedturen ifjor høst:

– Vi meglere er veldig opptatt av at boligselgerne ikke skal ha for høye forventninger. Ifjor sommer var det slik at mange nesten forventet å få mer enn takst. Nå tror jeg de fleste selgerne er lykkelige av å få takstprisen. Det skaper en sunn boligkultur, sier hun.

Sverre Tandberg er daglig leder og partner hos Aktiv Eiendomsmegling på Sagene/Bjølsen, et område hvor mange førstegangskjøpere vil inn. Han anslår at det nå er rundt dobbelt så mange på visning som før jul.

– Det er en mer offensiv holdning hos folk. Kjøperne drar heller på litt for å sikre seg objektet, sier han.

Selv om Tandberg i hovedsak formidler boliger i et område der det er mange mindre leiligheter, merker han at det også er betalingsvilje for boliger i de høyere prisklassene.

– Vi skal legge ut en leilighet på Lilleborg og venter at det vil koke – selv om prisantydningen ligger godt over fem millioner kroner, sier han.

«Bankene har åpnet kassen»

– Visningene er godt besøkt, og det omsettes boliger hele tiden. Folk prater på visningene om at bankene har åpnet kassen, slik at det er blitt lettere å få lån igjen, sier Nils Nordvik hos Nordvik & Partners i Bygdøy allé.

Hans inntrykk er at folk ikke lenger er så opptatt av de kortsiktige trendene.

– I det vi kaller melk-og-brød-segmentet er folk veldig klare for å komme seg inn. De vil ikke gå glipp av noe, og mange vil kjøpe seg opp i markedet, ha dyrere leiligheter og dyrere hus. Det fine været har også virket positivt, sier Nordvik.

Småleiligheter populære

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror at boligprisene nå er så høye at det skal mye til før boliger går over takst.

– Småleilighetene i sentrale strøk er mest populære blant de unge, og denne kjøpegruppen har ikke mulighet til å strekke seg mye høyere enn prisantydning, sier Senneset.

Han sier han vil bli forbauset om «alt» i 2014 vil gå over takst. For selv om boligmarkedet har løsnet siden ifjor høst, er prisene høye nok. Senneset tror også at prisveksten vil roe seg utover sommeren og høsten.

– Den prisutviklingen vi så i mars var spesiell. Den vil ikke fortsette, sier Senneset.

Tirsdag slippes nye boligtall for april. Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge sier til DN at han forventer en svak prisstigning.

– Jeg tror den gode aktiviteten vi har sett i markedet de siste månedene vil fortsette, sier Dreyer.

Han bekrefter at det er lettere å selge en bolig i dag enn ifjor høst.

Dreyer tror i likhet med Senneset at det neppe blir slik at «alle» lettsolgte leiligheter vil gå over takst.

– Jeg har inntrykk av at meglerne har skrudd opp prisene de siste månedene, noe som er helt naturlig i takt med at markedet har bedret seg. Mange boliger selges unna raskere enn før, og en del går nok over takst – men dette er ikke normalen, påpeker han.

Obos-prisene i Oslo-området steg med 4,2 prosent i april, og har de siste 12 månedene gått opp 0,3 prosent, viste nye tall som ble lagt frem fredag. Hittil i år har kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området steget med 7,7 prosent.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus