Meny

– Ukraina-krisen kan sende Europa inn i resesjon

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Arkivfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Russland stenger av oljekranen, kan det gå mot tøffere tider i Europa, advarer oljeanalytiker.

Kombinasjonen av et vanskelig politisk klima, oljepriser på 150 dollar fatet og usikkerheten det vil medfølge i finansmarkedene kan tvinge EU tilbake i resesjon, skrev oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets i en rapport fredag.

Lørdag formiddag ligger oljeprisen på 108,9 dollar, noe som er 30 cent over fatprisen fredag formiddag. Fra torsdag til fredag økte prisen med to dollar fatet.

Russland er en viktig forsyner av olje og gass til Europa, men kun en liten del av oljen tranporteres gjennom Ukraina. Olje i motsetning til gass er lett å lagre og transportere med skip, påpeker Saltvedt i rapporten.

Les hele rapporten her.

Hun mener likevel det vil ha store konsekvenser for Europa dersom forsyningene fra Russland forstyrres ettersom oljemarkedene har lite «back-up» å lene seg på.

Saltvedt mener oljeprisen kan komme opp imot 150 dollar fatet dersom oljekranene fra Russland stenges eller forstyrres.

Oljeanalytiker Thorbjørn Kjus sier til E24 at oljeprisen har steget i kjølvannet av spenningene mellom Russland og Ukraina:

– Oljeprisen har den siste tiden steget fem til ti dollar per fat grunnet krisefrykten mellom Ukraina og Russland. Den er dermed nå høyere enn det den burde utfra tilbud og etterspørsel, sier Kjus til E24.

Han påpeker at Europa ikke ønsker å innføre like strenge sanksjoner mot Russland som USA siden Europa er langt mer avhengig av Russlands oljeforsyning.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus