Meny

EU har verdens største økonomi

Europa har nå samlet sette en større økonomi enn USA, mens Kina følger like bak og kan gå forbi begge allerede innen året er omme. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Norge har tre ganger så stor andel av verdens verdiskaping som vi er andel av verdens befolkning.

De 28 EU-medlemslandene utgjør samlet verdens største økonomi, med 18,6 prosent av hele verdens kjøpekraft. USA følger med 17,1 prosent, fulgt av et fremadstormende Kina med 14,9 prosent, melder EUs statistiske byrå Eurostat.

Eurostat bygger på en omfattende sammenliknende rapport fra Verdensbanken, ICP (International Comparison Program), som ABC Nyheter har fått innsyn i.

ICP måler brutto nasjonalprodukt i PPP, en målestokk som utjevner prisforskjellene i ulike land. Med den kunstige «valutaen» PPP kan du altså kjøpe samme vare eller tjeneste i alle land til samme pris.

Les også: Ikke betal med norske kroner i utlandet

Mer per nordmann enn for EU-borgere

Norge har 0,3 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt målt i PPP, med bare 0,1 prosent av verdens befolkning, ifølge ICP.

ICP måler også brutto nasjonalprodukt per innbygger, og sammenligner hvert land med verdensgjennomsnittet.

En gjennomsnittlig nordmanns verdiskaping utgjør 459,7 prosent av verdensgjennomsnittet.

Med andre ord står en nordmann for et brutto nasjonalprodukt som er 4,6 ganger så stort som verdensborgerens. Tilsvarende står EU-gjennomsnittsborgeren for 2,5 ganger - målt i PPP.

Men ingen kan måle seg med Qatar, der innbyggene tar ti-gangeren: 1088 prosent av verdenssnittet.

Kineserne har til sammenlikning 74,7 prosent av verdensgjennomsnittet per innbygger. USA står for 369,8 prosent.

Dårligst stell er det i Liberia. Der står innbyggerne for 4,0 prosent av den gjennomsnittlige verdiskapingen per innbygger i verden.

Les også: Asia i dag: Kina større enn USA i 2014

Kina passerer USA i rask fart

Ifølge NTB viser beregningene fra Verdensbanken at Kinas økonomi kan bli større enn USAs økonomi allerede i år. Tidligere beregninger anslo at dette først ville skje i 2020.

Tidligere har mange økonomer anslått at dette først ville skje i 2020, skriver Financial Times.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus