Asia i dag: Kina større enn USA i 2014

Kina kan bli den store økonomiske supermakten. Bildet viser Shanghai. Foto: NTB scanpix
Kina kan bli den store økonomiske supermakten. Bildet viser Shanghai. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina forventes å gå forbi USA som verdens største økonomi allerede i år. India er større enn Japan, ifølge nye beregninger fra Verdensbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For 142 år siden gikk USA forbi Storbritannia som verdens største økonomi. Det har vært forventet at Kina vil gå forbi USA en gang etter år 2020. Ifølge nye beregninger fra Verdensbankens International Comparison Program, vil dette skje allerede i år.

De nye beregningene er basert på nye statistikker og tallmateriale som viser at kjøpekraften er høyere enn forventet i blant annet Kina og India. Beregningene er basert på 2011 og viser at den kinesiske økonomien var 83 prosent av den amerikanske.

Verdensbank-etaten tror at Kina vil gå forbi USA i 2014 i kjøpekraftsjustert bruttonasjonalprodukt (ppp).

I 2011 hadde Kina et kjøpekraftjustert bruttonasjonalprodukt på 13495 milliarder dollar, ifølge beregningene. USA lå vel 2000 milliarder dollar høyere på 15533 milliarder dollar. India gjør det største bykset og ligger over tre ganger høyere enn nominelt bnp og havner på 3675 milliarder dollar – foran Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina forventes å ha hatt en økonomisk vekst på 24 prosent fra 2011 til 2014 mot 7,6 prosent for USA.

«Den amerikanske økonomien var fortsatt verdens største i 2011, men tett fulgt av Kinas når det er justert for kjøpekraft», konkluderes det i rapporten.

Les også: Brende: – Ikke Kina-press

Slakter svindyr emisjon

Flere hundre asiatiske selskaper venter på å bli børsnotert. Appetitten hos investorer er dårlig. Den kinesiske landbruksgiganten Shuanghui International Holdings har kansellert Hong Kongs største børsnotering på tre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shuanghui stod bak det største kinesiske oppkjøpet av et amerikansk selskap ifjor. Shuanghui, som er i ferd med å endre navn til WH Group, betalte 4,7 milliarder dollar for svineprodusenten Smithfield Foods.

Kina er verdens største svineprodusent og forbruket av svin i kinesiske matretter har økt kraftig. Kina står for rundt halvparten av verdensproduksjonen av svin – et marked som i Kina er verdt 183 milliarder dollar i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kinesiske forbruket av svinekjøtt er firedoblet siden 1980 til rundt 60 kilo i året. Denne veksten forventes å fortsette, men svakere enn de siste årene, ifølge en rapport fra Frost & Sullivan.

Investorer er skeptiske til om et stort selskap som Shuanghui vil være istand til å innføre vestlige produksjons- og distribusjonsmetoder i Kina. Dette var målet da de kjøpte Smithfields Foods, som er USAs største svineprodusent og driver slakterier i 26 delstater.

Selskapet har vært i ferd med å gjennomføre den største emisjonen og børsnoteringen i Hong Kong på over tre år. Nå har selskapet valgt å kaste kortene og utsette børsnoteringen etter en lunken mottakelse hos investorer.

«I lys av svekkede markedsforhold og økt markedsvolatilitet har vi, i samråd med tilretteleggerne, besluttet at vi ikke vil gå videre med dette på nåværende tidspunkt», skriver selskapet i en melding til Hong Kong-børsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sent som i januar var planen å henge inn 7,2 milliarder dollar fra investorer. Dette ble senere nedjustert til mellom 1,5 og to milliarder amerikanske dollar. Det kinesiske selskapet pådro seg en stor kortsiktig gjeld for å gjennomføre kjøpet av Smithfield Foods ifjor. Noe av pengene fra emisjonen skulle gå til å nedbetale gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikere og investorer følte at WH Group var desperate etter å få på plass en børsnotering – kun måneder etter at kjøpet av Smithfield var i boks. Hele 29 finansinstitusjoner – en ny rekord – har jobbet med å gjennomføre børsnoteringen.

Idet emisjonen ble kansellert hadde småinvestorer tegnet seg for kun 32 prosent av potten de ble tildelt.

- Synergien mellom Shuanghui og Smithfield er uprøvd. Hvorfor må investorer skynde seg? De bør heller vente til verdsettelsen av selskapet er mer attraktivt, sier meglerdirektør Ben Kwong hos KGI Asia til Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina innførte moratorium på børsnoteringer i 2012 etter en rekke skandaler. Denne er i ferd med å bli opphevet. I midten av april var det 632 selskaper som ventet på å gjennomføre emisjoner og bli børsnotert ved Shanghai-børsen.

I tillegg må kinesiske finansinstitusjoner øke kapitalbasen de neste månedene. Ifølge South China Morning Post vil disse prøve å hente inn rundt 50 milliarder dollar fra finansmarkedet i Hong Kong de neste månedene.

Les også: Kina fornøyd med Ernas nei til Dalai Lama

Tilbakefører utenlandsformue

Det amerikanske internettselskapet eBay gjør seg klar til å tilbakeføre en del av kontantene de har plassert i utlandet til USA. Selskapet bekreftet under resultatfremleggelsen igår kveld at de vil overføre ni milliarder dollar plassert i utlandet til USA.

Dette vil påføre selskapet en skatt på tre milliarder dollar. Ifølge Moody’s har amerikanske selskaper rundt 950 milliarder utenfor amerikanske grenser. Det utløse skatteplikt først når pengene tilbakeføres USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft har benyttet en del av reservene i utlandet til å foreta oppkjøp av blant annet mobildivisjonen til Nokia og meldingstjenesten Skype. eBay varsler også oppkjøp.

- Vi er et oppkjøpsselskap og vi må sikre at vi har tilgjengelige ressurser tilgjengelig for å kunne dra nytte av oppkjøpsmål som er interessante, sa finansdirektør Bob Swan under resultatfremleggelsen.

Markedene

Den japanske sentralbanken fortsetter oppkjøpsprogrammet, bekrefter den i dag. Dette skjer etter at salgsskatten ble satt opp fra fem til åtte prosent fra 1. april. Sentralbanksjefen har tidligere sagt at de vil gjøre alt for å støtte opp rundt regjeringens økonomiske politikk.

Marsstatistikkene viser at den japanske industriproduksjonen økte med 0,3 prosent sammenlignet med februar måned. Dette er høyere enn hva som var forventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Investorer sitter fortsatt på sidelinjen og følger med på nye signaler fra Kina, USA og Japan.

- Vi forventer ikke mye fra hverken Fed eller den japanske sentralbanken. Selv om resultatene fra første kvartal har vært gode, venter asiatiske investorer på å se ytterligere bedring i Kina før optimismen kommer tilbake, sier investeringssjef Keith Poore hos AMP Capital til Bloomberg.