Meny

IMF mener sanksjonene skader Russland

Vladimir Putin bør være bekymret for Russlands økonomi, mener Det internasjonale pengefondet IMF. Foto: Aleksej Druzjinin / RIA Novosti / Kreml / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands økonomi er i resesjon, og landet må vente seg en kapitalflukt på 600 milliarder kroner i år, konstaterer Det internasjonale pengefondet IMF.

IMF nedjusterer vekstutsiktene for russisk økonomi som følge av internasjonale sanksjoner kombinert med fortsatt uro knyttet til Ukraina-krisen.

IMFs økonomer spår en vekst i Russlands bruttonasjonalprodukt på bare 0,2 prosent i 2014, sammenlignet med vekstprognosen på 1,3 prosent som ble utstedt 8. april.

– Den vanskelige situasjonen, spesielt usikkerheten knyttet til den geopolitiske tilstanden samt oppfølgingen og opptrappingen av sanksjoner er svært negativt for investeringsklimaet, mener IMFs utsending til Moskva, Antonio Spilimbergo.

Økonomien krymper

Russland er allerede inne i en resesjon, mener han.

– Dersom vi definerer resesjon som negativ vekst i to kvartaler på rad, opplever Russland resesjon nå, sa Spilimbergo til journalister onsdag.

Pengefondets anslåtte kapitalflukt på 100 milliarder dollar er i tråd med den russiske regjeringens egne prognoser. Nærmere 64 milliarder dollar er tatt ut av landet i løpet av årets første kvartal, ifølge den russiske sentralbanken.

Inflasjon

IMF anbefaler regjeringen i Moskva å sikre makroøkonomisk stabilitet for å dempe virkningene av geopolitiske spenninger, og anbefaler landet å stramme inn skattepolitikken og å innføre en mer fleksibel valutapolitikk.

Samtidig advarer IMF om at inflasjonen vil kunne overstige 6 prosent innen året er omme, til tross for at sentralbankens økning av styringsrenta sist uka vil dempe prisstigningen noe.

Den russiske økonomien krympet rundt 0,5 prosent i løpet av årets tre første måneder sammenlignet med fjorårets siste kvartal.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus