Lund forsiktig om Russland-sanksjoner

USIKKER: Statoil-sjef Helge Lund er i gang med å vurdere følgene de siste amerikanske sanksjonene mot Russland kan få for selskapets virksomhet i landet. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
USIKKER: Statoil-sjef Helge Lund er i gang med å vurdere følgene de siste amerikanske sanksjonene mot Russland kan få for selskapets virksomhet i landet. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoils konsernsjef Helge Lund er varsom med å kommentere hva de siste sanksjonene mot Russland kan bety for selskapets virksomhet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Statoil hittil i år:

* Produksjonen startet på Gudrun-feltet og de to prosjektene Svalin og Vilje Sør på norsk sokkel, som skal bygges ut hurtig.

* Statoil og partnerne i Johan Sverdrup-feltet har valgt konseptet for den første utbyggingsfasen av feltet.

* Gass og olje er funnet i brønnene Valemon Nord, Askja Øst og Vest, F-West og San Bernardo.

* Statoil er tildelt en dypvannsblokk i Bengalbukta utenfor kysten av Myanmar sammen med ConocoPhillips.

* Statoils kjøp av 25 prosent av en lisens i Espirito Santo-bassenget utenfor kysten av Brasil godkjent.

* Statoil er tildelt andeler i ti produksjonslisenser på norsk sektor.

* Statoil har solgt en 15 prosent andel av et felt utenfor Angola, men beholder en andel på 40 prosent og operatøransvaret.

* Avtale om salg av 3,33 prosent av Statoils andel på 25,5 prosent av gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan. En avtale om salg av ytterligere 6,67 prosent ventes fullført i annet kvartal 2014.

(Kilde: Statoil)

– Dette er helt nytt og et relativt komplekst terreng. Vi trenger mer tid til å vurdere hva som vil bli konsekvensene for oss og våre prosjekter, sier Lund til NTB.

– Dette er en ganske dynamisk situasjon som endrer seg raskt, sier han.

USA innførte mandag straffetiltak mot ytterligere sju tjenestemenn og 17 russiske selskaper, og EU utvidet tirsdag sin sanksjonsliste med 15 navn. Da EUs første sanksjoner ble kjent i mars, fulgte Norge EUs linje.

– Det er for tidlig å si hvordan dette kan påvirke våre aktiviteter konkret, forklarte Lund etter at han hadde lagt fram Statoils gode resultat for første kvartal i Oslo tirsdag.

Vil følge tiltak

Statoil har blant annet inngått et omfattende, strategisk samarbeid med det statseide, russiske selskapet Rosneft, blant annet om leteoperasjoner i Sibir, i Okhotskhavet og i Barentshavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både USA, EU og Norge innførte allerede i mars sanksjoner mot russiske selskaper og navngitte russiske tjenestemenn ved å gi dem innreisenekt og sperre verdiene deres.

– Vi har en forståelse for at norske myndigheter vil følge opp med lignende tiltak, sier Lund.

Han understreker at Statoil vil rette seg etter eventuelle norske sanksjoner.

Det er Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og landets militære sabelrasling nær Ukrainas østlige grense som har utløst de vestlige straffetiltakene.

Les også: Russland lover å ikke invadere Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Setsjin ikke med

Helge Lunds motpart i Rosneft, Igor Setsjin, ble mandag satt på USAs sanksjonsliste og får dermed innreiseforbud og sine verdier sperret. Setsjin skal være en av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere.

Men tirsdag ble det klart at EU hadde utelatt Setsjin fra sin liste. Lund uttalte seg før EUs liste ble kjent tirsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Setsjin og Lund møttes sist i mars til det som ifølge Lund var et rent forretningsmessig møte.

– I Russland er han en meget sentral person i energiforvaltningen, forklarer Lund.

Han understreker for øvrig at Statoils samarbeid med Rosneft og Setsjin er godt.

– Dette er prosjekter som er utviklet og utvidet over flere år på grunn av at det er god dialog og felles industrielle interesser på mange områder, sier Statoil-sjefen.

Han kan også fortelle om god fremdrift i tråd med de planene selskapene har lagt.