Meny

Nå kommer vårrushet i boligmarkedet

DNB Eiendom fikk inn 21 prosent flere boligsalgsoppdrag i ukene 13-16 i år sammenliknet med samme periode i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårslippet vil ikke knekke prisstigningen, tror analytiker.

- Vi har hatt høyere aktivitet enn vanlig både før påsken og i selve påskeuken med mange solgte boliger, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom, som kniver med Eiendomsmegler 1 om å være landets største eiendomsmeglerkjede.

Ifølge Halvorsen selges de fleste boligene likevel til rundt prisantydning eller takst.

Meglerkjeden fikk inn 21 prosent flere oppdrag i ukene 13-16 i år sammenliknet med samme periode i fjor (vi er inne i uke 17 nå, journ. anm.). Påsken gir store utslag i boligomsetningen, den valgte perioden fanger opp både årets og fjorårets påske.

- Dette er mye. Den store oppdragsinngangen de siste ukene betyr at det kommer mange boliger ut på markedet fremover. Oppgangen i antall boliger fordeler seg jevnt utover hele landet, sier Halvorsen.

- Ingen prisnedgang i vår og sommer

De faktiske boligprisene steg i underkant av fem prosent i årets første tre måneder, men Halvorsen er usikker på om det blir noe særlig prisstigning i april.

Les også: Mars: - Svært sterk boligprisvekst

- Klart - når tilbudet blir stort, er også sannsynligheten for at prisene vil flate ut større, sier han

Ifølge Eiendom Norge er det nå 15.000 usolgte bruktboliger i markedet. April-fasiten for de tre siste årene viser at det har ligget i overkant av 11.000 bruktboliger på Finn.no denne måneden, ifølge eiendomsmeglerbransjens landsomfattende statistikk.

Likevel er det færre boliger ute nå enn i april 2008, 2009 og 2010.

Boligprisene 1,3 steg prosent denne måneden i fjor.

Halvorsen forventer at den store ordreinngangen vil fortsette de kommende ukene, og at det blir en hektisk visningsperiode fra og med førstkommende helg og ut mai, før det som vanlig roer seg inn mot sommeren.

- Det er ikke unaturlig at det aller største volumet av visninger er de første 2-3 helgene, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge, som utarbeider den månedlige boligprisstatistikken.

Han peker på at volumet på våren er årsaken til at vi nesten hvert år ser en utflating av prisene i andre kvartal.

- Vårslippet blir matchet av etterspørselen fra alle som solgte før de kjøpte i høst. En del av denne effekten så vi allerede i mars, da prisene steg med 1,4 prosent. Men effekten vil nok også prege april og mai og kanskje juni, og sørge for at det ikke blir noen prisnedgang utover våren og forsommeren, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret, som likevel mener en eventuell prisvekst blir moderat.

- Skuffet over at det ikke kommer ut mer

Partner Terje Tinholt i Nordvik og Partners sier de ligger rundt 20 prosent under antallet boliger ut i markedet, sammenliknet med fjoråret. Meglerkontoret formidler en del boliger i det øvre prissjiktet i Oslo og Bærum.

- Jeg tror en tror en del kjøpere blir skuffet over at det ikke kommer ut mer. Stadig flere velger nå å kjøpe før de selger da markedet viser seg og være mye sterkere enn hva som ble predikert av ekspertene fra mars til desember i fjor, sier Tinholt

10.-11. mai og 24.-25. mai blir de største visninghelgene, tror Tinholt.

– Men igjen ser vi at det trender mot mer ukevisninger, så det er ikke sikkert at «det klumper seg» så mye som tidligere. Flere visninger går nå før oppsatt tider kommer på nett. Dog er det ikke vilt, men stabilt optimistisk, sier Tinholt.

Les også:

Traff blink under krisen

Sitter på bopliktgjerdet

Oslo rammes hardest

Ringer på og ber om å få kjøpe

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus