Som ventet: Ingen rentebomber fra Norges Bank

Sentralbank Øystein Olsen redegjør for Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sentralbank Øystein Olsen redegjør for Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Ingen er overrasket over at Norges Bank holder styringsrenta uendret på 1,5 prosent. Sentralbanken ser ikke for seg noen renteheving før sommeren neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentebeslutningen var helt i tråd med forventningene til analytikerne NTB og flere medier hadde snakket med på forhånd. Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets noterer seg imidlertid at det antydes en noe raskere oppgang i styringsrenten sammenlignet med prognosen 5. desember.

Men Bruce peker på at litt lavere vekst i år og lavere internasjonale renter, drar rentebanen litt ned.

– På den annen side vurderes inflasjonen som noe høyere og sammen med en litt svakere krone forklarer dette den marginalt høyere vurderingen. Denne banen er veldig lik den vi og sannsynligvis de aller fleste analytikerne ventet, konstaterer Bruce og oppsummerer Norges Banks prognose på denne måten:

– Du må lese med lupe for å finne endringer fra forrige gang, sier Bruce til Dagens Næringsliv.

Økes gradvis

Etter årets første rentemøte torsdag, begrunnet sentralbanksjef Øystein Olsen at renten holdes på 1,5 prosent med at utviklingen i norsk økonomi samlet sett har vært om lag som ventet.

Ikke uventet varsler Norges Bank samtidig at det ikke ligger an til noen renteøkning før sommeren 2015, det samme som sentralbanken mente i desember. I september i fjor mente Norges Bank at det kunne komme en renteheving allerede denne sommeren.

– Analysene tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå frem mot sommeren 2015, og at den deretter økes gradvis. Prognosen er om lag uendret fra desember, sier Øystein Olsen.

Høsten 2015

Heller ikke Kjersti Haugland i DNB Markets leer på øyelokket over at renten holdes på samme nivå som den har ligget på i over to år nå. Men i motsetning til Norges Bank mener hun at renten vil bli liggende på stedet hvil enda lenger enn hva Olsen antydet torsdag.

– Fortsatt er Norges Bank mer optimistiske enn oss på både vekst- og inflasjonsutsiktene i 2015-2017, og vi venter derfor at renteoppgangen vil drøye til høsten 2015, sier Haugland.

Hovedstyret i Norges Bank har vedtatt at styringsrenten bør ligge mellom 1 og 2 prosent frem til neste pengepolitiske rapport legges frem 19. juni, med mindre norsk økonomi «blir utsatt for nye store forstyrrelser». Neste rentemøte er allerede 8. mai.

Veksten tar seg opp

Norges Bank vurderer nå at den økonomiske oppgangen internasjonalt fortsetter å være moderat, og at veksten her hjemme har vært om lag som anslått, uten altfor stor fart i økonomien.

Norges Bank peker dessuten på at veksten i petroleumsinvesteringene og boliginvesteringene ser ut til å bli lavere enn tidligere anslått. Kronen har vært litt svakere enn lagt til grunn, mens lønnsveksten i 2013 ble høyere enn ventet. Norges Bank ser nå tegn til at konsumprisveksten blir litt høyere enn tidligere anslått.

Ifølge Norges Bank går det etter hvert mot lysere tider i norsk økonomi. Prognosene viser nemlig at veksten etter hvert vil ta seg noe opp. Det ventes at kapasitetsutnyttingen avtar noe det nærmeste året, for deretter å øke gradvis mot et normalt nivå. Prisveksten anslås å ligge noe under, men nær 2,5 prosent i årene fremover.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus