Boligsalget faller mest i Oslo

Illustrasjonsfoto: Tor Strand.
Illustrasjonsfoto: Tor Strand.

Salget og igangsetting av nye boliger fortsetter med en negativ utvikling i februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både igangsetting og salg av nye boliger er ned 26 prosent i årets to første måneder.

Det viser boligstatistikken for februar 2014 med tall for salg og igangsetting av nye boliger, som Boligprodusentenes forening la idag.

- Rammer alle byggtyper

Likevel har både salg og igangsetting en positiv trend målt mot januar, og aktivitetsnivået ligger på linje med 2010-nivået, ifølge rapporten.

- Den negative tendensen ser ut til å ha bremset opp, men situasjonen bekymrer oss fortsatt. Salgsnedgangen i januar og februar rammer alle byggtyper, mens for igangsettingen holder enebolig seg stabilt på nivå med fjoråret. Leiligheter og småhus faller kraftig, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Årstakten for salg av nye boliger har falt 16,2 prosent fra juli 2013, mens årsigangsettingen har falt 9,2 prosent fra oktober 2013, ifølge rapporten.

De fleste fylker opplever en nedgang i både salg og igangsetting.

- Oslo rammes desidert kraftigst av salgsnedgangen, sier Jæger.

Salget i Oslo har falt 55 prosent på 12 måneders basis.

- Årsaken til at fallet er så stort i Oslo er at markedet her for det meste består av leilighetsbygg, og dette er den boligtypene som har blitt rammet hardest av nedgangen, sier administrerende direktør Bjørn M. Birkland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.

- Finansieringssituasjonen bekymrer oss 50 prosent av våre bedrifter har opplevd at salg har stoppet opp grunnet finansiering de to siste månedene, sier Jæger.

Jæger er også bekymret for at Husbankens ramme for 2014 allerede kan være i ferd med å bli brukt opp, og ber om at regjeringen snarest øker rammene til Husbanken med 10 milliarder kroner.

- Vanskelig for de som skal inn

Finansminister Siv Jensen lovte før valget i fjor høst å se på en mulig oppmyking av egenkapitalkravet.

Dette endte med at hun presiserte at bankene skal utvise skjønn og ha en viss fleksibilitet.

Boligprodusentenes forening har i lengre tid fremmet krav om at egenkapitalkravet må reduseres fra 15 til 10 prosent av kjøpesummen.

- Vi ser ikke at bankene har lagt opp til å endre denne kursen noe særlig. Det betyr at det er vanskelig for de som skal inn på boligmarkedet. Og når det blir færre kjøpere til de minste leilighetene forplanter problemet seg videre oppover i bolighierarkiet, sier Jæger.

Personvernpolicy