USA og EU fjerner tollsatser

USAs president Barack Obama og flere EU-ledere skal offentliggjøre avtalen 26. mars. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama og flere EU-ledere skal offentliggjøre avtalen 26. mars. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og EU vil innføre tollfri handel seg imellom, ifølge et utkast. Det blir sett på som et viktig skritt i de vanskelige forhandlingene om en frihandelsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama og flere statsledere fra Europa skal offentliggjøre planen om å fjerne alle tollsatser under et toppmøte i Brussel 26. mars.

– EU og USA er svært innstilt på å sluttføre den grundige og ambisiøse frihandelsavtalen, heter det i utkastet til en uttalelse, som nyhetsbyrået Reuters har sett.

– Dette innebærer også å fjerne alle tollsatser på bilateral varehandel, heter det videre.

Lav toll

Det er allerede lave tollsatser mellom EU og USA, men avtalen vil blant annet få mye å si for import av biler. I dag har USA 2 prosent toll på biler importert fra EU, mens EU har en toll på 10 prosent andre veien. Totalt fortolles biler mellom USA og EU for rundt 6 milliarder kroner i året.

Handelen mellom EU og USA utgjør allerede 40 prosent av verdensøkonomien, ifølge EU.

Felles standarder

Ettersom tollhindrene mellom USA og EU allerede er godt bygget ned, består en stor del av forhandlingene i å bli enige om felles produktstandarder og harmonisering av regelverk. Det er vanskelige forhandlinger som ennå ikke er avsluttet.

En frihandelsavtale kan gi store innsparinger og nye inntekter på begge sider av Atlanteren og vil gjøre EU og USA til verdens største frihandelsområde.

EU og USA har håp om å ha en avtaletekst klar ved utgangen av 2014.