Slik skal norske banker granskes

SKAL GRANSKE. Konkurransetilsynsdirketør Christine Meyer mener det er behov for å sette ned et prosjekt som undersøker konkurransesituasjonen i bankmarkedet (Arkivbilde). Foto: NTB scanpix
SKAL GRANSKE. Konkurransetilsynsdirketør Christine Meyer mener det er behov for å sette ned et prosjekt som undersøker konkurransesituasjonen i bankmarkedet (Arkivbilde). Foto: NTB scanpix

Konkurransetilsynet starter opp arbeidet umiddelbart og ser ikke bort i fra at bankkundene vil merke konksevensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransetilsynet vil umiddelbart starte arbeidet med å granske konkurransen i det norske bankmarkedet, opplyser avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til DN.no torsdag.

- Vi setter nå i gang med å finne et mandat for dette prosjektet. Det betyr at vi både skal finne ut innholdet og omfanget av det, sier Nese.

- Hvordan måler man konkurransesituasjonen i et bankmarked?

- Det er blant annet dette vi vil se nærmere på. Utgangspunktet er at dette er et viktig marked for norske forbrukere. Vi er veldig opptatt av at det skal være konkurranse til det beste for forbrukerne, svarer avdelingsdirektøren.

Vil se på kapitalkrav

Nese understreker at nye og strengere krav til kapitaldekning fører til at bankene har behov for å bygge opp kapital. Han mener det likevel er behov for å se nærmere på bankenes økte rentemarginer (differansen mellom utlåns- og innlånsrente).

- Det har skjedd mye i bankmarkedet de senere årene, med stadig nye innføringer av reguleringer fra myndighetenes side. Vi har sett at rentemarginene stadig stiger, og vi mener det er grunn til å stille spørsmål ved hvor godt konkurransen fungerer i dette markedet, sier Nese.

- Vil man ta hensyn til kapitalkrav i en slik granskning?

- Det vil være flere sider ved en slik undersøkelse. Vi vil se både på hvilke innvirking myndighetenes kapitalkrav har og på hvordan bankene opererer for å oppfylle disse kravene. I tillegg vil vi se på hvordan konkurransen mellom bankene fungerer, svarer Nese.

Kan påvirke

Avdelingsdirektøren mener det er for tidlig å si noe om hva en slik granskning kan føre til.

- Det kommer jo veldig an på hva vi skulle finne. Handler det om myndighetenes reguleringer, har vi en mulighet til å gå inn og påvirke måten det gjøres på. I den grad det skulle være aktuelt å gjøre noe overfor bankene, må det bygge på at man finner ting som er i strid med Konkurranseloven.

- Hva kan det være?

- Det vil jeg ikke spekulere på, men de sentrale bestemmelsene i konkurranseloven er jo forbud mot konkurransebegrensende samarbeid og forbud mot å utnytte dominerende stilling, svarer Nese.

- Kan dette føre til at norske bankkunder får bedre rentebetingelser?

- Det hadde vært fint å love, men vårt formål er undersøke hvordan konkurransen foregår. I den grad vi har mulighet til å foreta oss noe som kan gjøre at den blir bedre vil vi selvfølgelig gjøre det, svarer han.

Politisk engasjement

Bankenes økte rentemarginer er et tema som skaper politisk engasjement.

Torsdag sier finansminister Siv Jensen (Frp) til DN.no at hun ønsker granskningen velkommen. Også Høyres Svein Flåtten er positiv, men understreker samtidig at han selv tror markedet fungerer godt og at mye er opp til kundene.

- Dette må jo bety at Konkurransetilsynet mener at det egentlig foregår et slags samarbeid mellom bankene, sier Flåtten til DN.no.

- Inititativet er greit, og kan ikke minst gjøre at kanskje publikum blir flinkere til å innhente andre tilbud, mener han.

- Har bankene fått ufortjent mye kritikk for å tjene mer på kundene sine?

- De har fått mye tyn. Om det er fortjent eller ikke vil kanskje denne undersøkelsen vise, slik at denne diskusjonen kan legges død, svarer Flåtten.

- Hvordan vil du beskrive en velfungerende konkurransesituasjon?

- At det er lett å skaffe seg opplysninger om de forskjellige tilbudene som finnes. Og selv om tilbudene skulle vise seg å være relativt like, behøver ikke det å bety at konkurransesituasjonen er dårlig, svarer Flåtten.

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, uttrykte sitt syn gjennom en pressemelding torsdag morgen.

- Vi ønsker markedsundersøkelsen fra Konkurransetilsynet om bankmarkedet velkommen. Våre undersøkelser viser at det er tøff konkurranse på bankmarkedet, og for den offentlige debatten vil det være bra å få en bekreftelse på dette fra våre fagmyndigheter, sier Kreutzer.

Les mer om saken: - Bankene må selv ta ansvar for sin rentefastsetting

Siv Jensen varsler banktiltak

- Vi vurderer at konkurransen i bankmarkedet nå er for svak

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus