Meglerhus: Boligprisene skal falle 10 %

MYE USOLGT. Mange boliger til salgs og treg omsetningstakt er årsaken til at anaytikerne i Nordea Markets tror boligprisene vil falle de neste to årene (illustrasjonsbilde). Foto: Tor Strand
MYE USOLGT. Mange boliger til salgs og treg omsetningstakt er årsaken til at anaytikerne i Nordea Markets tror boligprisene vil falle de neste to årene (illustrasjonsbilde). Foto: Tor Strand

Lave renter og boligprisfall: Her er Nordea Markets ferske prognoser for norsk økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordea Markets venter et boligprisfall på rundt 10 prosent fram mot slutten av 2015, viser en ny rapport fra meglerhuset mandag.

- Etter tre måneder med fallende boligpriser i høst, tok prisfallet en pause rundt årsskiftet. Signalene fra boligmarkedet peker imidlertid mot videre prisfall, skriver analytikerne i den siste utgaven av «Nordisk økonomisk oversikt».

De viser til en markert økning i antall usolgte boliger og treg omsetningstakt.

Mye usolgt

- Antall boliger til salgs har økt gjennom fjoråret og er nå 30 til 40 prosent høyere enn for et år siden, mens omsetningen har endret seg lite. I tillegg har tiden det tar å selge en bolig økt, skriver analytikerne.

Salget av bruktboliger gikk noe ned sammenlignet med tilsvarende måned ifjor, viste bruktboligstatistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) i starten av måneden. Nordea Markets ser imidlertid de største svakhetene i nyboligmarkedet.

De siste to månedene har bare 10 prosent av de nye boligene som har vært til salgs blitt solgt, viser ECON Nye Boliger sin siste salgsrapport - én av flere som tar temperaturen på nyboligmarkedet.

- Det rapporteres det om tilnærmet full stopp i salget. Det gjør at flere nybyggingsprosjekter trolig vil settes på vent og resultere i lavere boliginvesteringer og fallende aktivitet i byggesektoren, heter det i den ferske rapporten til Nordea Markets.

Les også fra Nordea-rapporten:

Nedjusterer vekstanslaget

«Nordisk økonomisk oversikt» ble sist oppdatert i desember. Den gang spådde analytikerne at boligprisene ved utgangen av 2015 ville være 15 til 20 prosent lavere.

- Boligprisene har holdt seg bedre oppe desember-februar enn vi hadde ventet, men omsetningen går tregere og salget av nye boliger er fortsatt svakt. I sum ser det ut til at boligprisene vil falle noe mindre enn det vi anslo i høst, mens det fortsatt ligger an til en betydelig nedgang i boliginvesteringene, skriver de nå,

Onsdagens nedjustering kommer samtidig med en oppjustering av vekstprognosen for fastlands-økonomien, noe som begrunnes med tegn til investeringsoppgang i næringslivet.

I den nye utgaven anslår meglerhuset at:

  • Oljeinvesteringene vil stagnere i år og vise nedgang neste år.
  • Fastlands-økonomien vil vokse med 1,5 prosent i år, noe som er en oppjustering med 0,25 prosentpoeng fra forrige utgave. Veksten neste år anslås fremdeles til 1,25 prosent.
  • Arbeidsledigheten fortsetter å stige til over fire prosent i 2015, noe som vil virke dempende på lønnsveksten.
  • Det vil isolert sett dempe inflasjonen, noe lavere energipriser også antas å ville gjøre. På den annen side virker kronesvekkelsen gjennom fjoråret i retning av høyere inflasjon i 2014. Inflasjonen vil bli omtrent uendret, to prosent, i år og neste år.

Analytikerne understreker at en nedgang i oljeinvesteringene vil markere et hamskifte.

- Når det som har vært hoveddriveren i norsk økonomi de siste årene har ikke lenger er der, blir vi mer avhengig av vekst i tradisjonelle næringer, skriver de.

Lave renter og lavt forbruk

Analytikerne tror i tillegg at forbruksveksten vil fortsette å være svak og at Norges Bank vil holde styringsrenten lav.

- Usikkerhet knyttet til situasjonen i boligmarkedet og noe høyere arbeidsledighet kan ha lagt en demper på forbrukslysten. Avmatingen i norsk økonomi ventes å gi svakere utvikling i disponibel realinntekt enn det vi har vært vant til de siste årene. Sammen med høyere arbeidsledighet og boligprisfall vil det bidra til at forbrukerne blir forsiktigere, skriver de.

- Vekstsvekkelsen i norsk økonomi og fortsatt moderat inflasjon tilsier at Norges Banks ikke vil heve renten i prognoseperioden. Etter vår vurdering vil Norges Bank bli liggende etter andre sentralbanker i å heve renten, tilsvarende som etter rentekuttene i 2003 og 2004, skriver analytikerne i Nordea Markets.

Les mer om boligmarkedet på DN.no: - Ser ingen boble i det norske boligmarkedet

- Tror ikke den svake perioden i boligmarkedet er tilbakelagt

- Kan ikke utelukke en kraftig prisnedgang

Boligprisene stiger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus