Meny

Tallene som ryster oljeindustrien

Det brukes stadig større ressurser, flere rigger og mer tid for å utvinne et fat med olje. Det skaper press på oljesektoren. Seadrill mener oljeprisen må opp skal vi få den produksjonsøkningen markedet forventer i årene som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen må trolig opp, konkluderer Seadrill.

Det fundamentale problemet til oljeselskapene er at det er blitt så dyrt å hente opp oljen, skriver Seadrill i sin kvartalspresentasjon tirsdag. Til tross for økning i både inntekter og utbytte, falt aksjekursen seks prosent på Oslo Børs tirsdag, og onsdag faller aksjen ytterligere 2,5 prosent.

Årsaken er blant annet fremtidsutsiktene selskapet selv beskriver i rapporten.

Dystre tall

Kostnadene per produserte fat med olje går i været og de store oljeselskapene sliter med å leve opp til forventningene hos både bankforbindelser og aksjonærer.

  • Siden 2005 har 314 nye rigger kommet inn i markedet. Til sammen representerer de investeringer på 114 milliarder dollar. De har økt verdens samlede riggflåte med 53 prosent.
  • Samtidig har verdens produksjon av olje offshore sunket fra 24 millioner fat per dag til 22,5 millioner fat per dag.
  • Siden 2003 har antallet rigger på kontrakt i Norge økt med 174 prosent.
  • I den samme perioden har produksjonen falt 18 prosent.

- Dette illustrerer veldig godt hvilke store utfordringer oljeselskapene må håndtere. Verden trenger betydelig mer riggkapasitet for å utvinne et fat med olje enn de gjorde for bare ti år siden, skriver Seadrill, og konkluderer med at det på kort sikt er en god nyhet for riggselskapene.

I dag trengs det rundt 130 ultradypvannsrigger for å gi en ultradypvannsproduksjon på rundt en million fat.

Oljeprisen opp

Samtidig øker verdens energibehov i tiårene som kommer, olje og gass skal ifølge Det internasjonale energibyrået og alle andre analyser stå for to tredeler av det forbruket.

Og nå faller alle de store oljeselskapenes investeringer. Kostnadene har økt enormt år for år, og det er nå vanskeligere å skaffe kapital til utbygginger, til tross for en stabilt høy oljepris.

- Konsekvensen er at bestillingen av nye rigger stopper opp, og det vil få følger for leveransene tre til fem år senere. Det så vi i den skarpe oppgangen i rater i 2012 og 2013, skriver Seadrill. Da kom følgene av finanskrisen.

Helhetssituasjonen i markedet gir grunnlag for en høyere oljepris, mener Seadrill.

Styret i Seadrill mener at markedstrenden vil føre til lavere oljeproduksjon i årene som kommer. Sammen med et generelt presset marked og politisk usikkerhet i en rekke oljeproduserende land, kan det komme et oppsving i oljeprisen.

Det er sannsynlig at neste økning i produksjonen er avhengig av en oppadgående oljepris. Alternativt må oljeselskapene få ned tiden det tar fra funn blir gjort til produksjonen settes igang, og slik sett øke nåverdien av utviklingsprosjekter og dermed bedre kapitaltilgangen.

Seadrills styre viser til situasjonen mellom 2003 og 2013 da en økning i oljeprisen fra 30 til 110 dollar fatet finansierte en produksjonsøkning på 10 millioner fat dagen.

Les også:

Advarsel: Se opp for transaksjoner fra denne mannen Finansgigant ser mørke skyer

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus