Meny

Oljefondet tapte 10 milliarder på røykekutt

Stortingets finanskomité skal i neste uke legge fram sin innstilling om oljefondets forhold til kullinvesteringer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, tapte 10 milliarder kroner i avkastning da det trakk seg ut av tobakksindustrien.

Tapet på å fjerne tobakksaksjer fra oljefondet fra august 2005 til november 2011 er beregnet til 9,6 milliarder kroner, ifølge Norges Bank.

– Det er ikke sikkert vi ville bevilget nesten 10 milliarder kroner over statsbudsjettet for å distansere oss fra tobakksindustrien, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet til Bergens Tidende.

Han mener det kan være svært dyrt å drive politikk gjennom oljefondet.

– Vi aner på forhånd ikke hva en slik politikk vil koste, og vi får ikke noen sammenlignbar prioritering mellom tapte inntekter i fondet og utgiftspostene i statsbudsjettet, sier Bjørnestad.

Gjennom 2011 falt verdien av hele aksjeporteføljen i oljefondet med 8,8 prosent. Samme år falt miljøaksjene med 22,8 prosent. Markedet snudde året etter. Verdien av hele fondets aksjeportefølje økte da med 18 prosent. For miljøinvesteringene isolert sett var økningen på 9 prosent. I løpet av disse to årene kostet satsingen på miljøaksjer norske skattebetalere 4,3 milliarder kroner, til tross for at de grønne aksjene ikke utgjorde mer enn en knapp prosent av porteføljen.

Regjeringens to støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti forsøker nå sammen med Arbeiderpartiet å kaste kullselskapene ut av oljefondet. Bjørnestad advarer mot at det kan bli dyrt.

Statens pensjonsfond utland skal fredag legge fram sin årsrapport for fjoråret. 4. mars skal finanskomiteen legge fram innstilling om oljefondets forhold til kullinvesteringer. I april skal regjeringen komme med sin årlige stortingsmelding om fondets virksomhet.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus