Meny

Klarer bare å selge én av ti nyboliger

Det blir stadig vanskeligere å selge ut nye boligprosjekter. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyboligsalget klabber som klistersmurte ski i nysnø. Nå trekkes prosjekt etter prosjekt fra markedet.

I de siste to månedene har det bare blitt solgt 1.243 nye boliger i Norge. Dette utgjør 10 prosent av boligene som har vært til salgs, skriver ECON Nye Boliger i sin siste salgsrapport.

Salgstakten er dermed redusert med ytterligere ett prosentpoeng siden forrige tomånedersperiode (fra 11 til 10 prosent). I forrige periode ble vel 1.400 nye boliger solgt.

510 av de nye boliger ble solgt på Østlandet. Dette er 15 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 51 prosent færre enn samme periode i fjor. Beholdningen av usolgte igangsatte og ferdigstilte boliger øker.

Trekker prosjekter Nå begynner en del utbyggerne å få kalde føtter. 11 prosjekter er trukket fra markedet, melder ECON.

Nådd Vestlandet også

Mens Vestlandet og i særdeleshet Bergen ikke har merket særlig til oppbremsningen i bruktboligmarkedet så langt, merker de også nå nedgangen på nyboligsalget.

Salget i Hordaland og Rogaland var på 290 nye boliger. Dette er hele 31 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, og 47 prosent færre enn samme periode i fjor. Salgssvikten rammer hele regionen, konkluderer ECON.

Lavest salgstakt på Sørlandet

I løpet av siste tomånedersperiode har ECON registrert salg av 78 nye boliger på Sørlandet. Dette er 12 prosent færre enn forrige tomånedersperiode. Salget siste tomånedersperiode utgjør bare åtte prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er den laveste salgstakten av alleregionene i landet.

I Nord-Norge ble det solgt 70 nye boliger. Dette er 3 prosent flere enn forrige tomånedersperiode. Det høye salget i Bodø som ECON registrerte sist, har imidlertid falt kraftig. Salget utgjorde nå bare fire prosent av antall boliger til salgs, mot 32 prosent forrige tomånedersperiode. I Tromsø og Nordland uten Bodø har salget derimot vært godt, med salgstakt på henholdsvis 20 og 27 prosent, går det frem av rapporten.

Utviklingen harmonerer med statistikken som Boligprodusentenes Forening la frem tidligere denne måneden:

Boligsalget faller kraftig

Les også på DN.no:

Nå selges boliger med tap

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus