Her er det ingen arbeidsledige

0 PROSENT: Både Fedje og Vevelstad kommune har null prosent arbeidsledighet, ifølge NAVs statistikker. (Foto: PER ERVLAND)
0 PROSENT: Både Fedje og Vevelstad kommune har null prosent arbeidsledighet, ifølge NAVs statistikker. (Foto: PER ERVLAND)

Arbeidsledigheten varierer fra null til 12 prosent i norske kommuner. Hva skyldes de store forskjellene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokale forskjeller kan prege en kommune på flere måter, noe også NAVs statistikk over kommunal arbeidsledighet viser. For selv om arbeidsledigheten i snitt vanligvis ligger på mellom 2,5 og 3 prosent i Norge, kan den være langt høyere - eller lavere, i de enkelte kommunene. Vi har tidligere skrevet om store, fylkesvise forskjeller når det gjelder uførhet.

Nå har DinSide har sett nærmere på kommunale ledighetstall for desember, som viser at to kommuner sto oppført med null prosent arbeidsledighet i desember.

Samtidig hadde én kommune hele 12 prosent arbeidsledige. Hva skyldes så de store, geografiske forskjellene på arbeidsledigheten her til lands?

Les også: Mer arbeidsledighet gir flere ID-tyverier

Arbeidsmarkedet påvirker

Det er kommunene Fedje i Hordaland og Vevelstad i Nordland som på papiret hadde null prosent arbeidsledige ved utgangen av 2013, mens Hasvik kommune i Finnmark var kommunen med flest arbeidsledige, nærmere bestemt 12 prosent. Samtlige tre kommuner er små kommuner, med 1.000 innbyggere eller færre. Så hvorfor slår arbeidsledigheten ut så forskjellig i utkantkommuner som tilsynelatende fremstår som relativt like? Forsker ved Fafo, Ragnhild Steen Jensen, sier til DinSide at hun ikke kjenner til de konkrete forholdene i disse spesifikke kommunene. Generelt påpeker hun at det lokale arbeidsmarkedet vil påvirke arbeidsledighetstallene.

Ikke minst vil steder med en ensidig næring være sårbare hvis noe skulle skje, som at en virksomhet forsvinner.

- Hvis et sted er avhengig av noen få bedrifter som dominerer arbeidsmarkedet, vil de rammes hardere enn på steder med et mer variert arbeidsliv, dersom en av bedriftene forsvinner, sier Steen Jensen. Er du på jobbjakt? Her er tipsene om hvordan du får jobb med hull i CV-en

Fiskeribasert kommune

Det er ensidig næring slik Steen Jensen viser til, som gjør at nettopp Hasvik kommune hadde flest arbeidsledige av alle kommunene ved utgangen av året. Avdelingsdirektør i NAV Finnmark, Eva-Lill Margit, sier til DinSide at det er viktig å huske på at Hasvik er en veldig liten kommune. På papiret og i prosent virker arbeidsledigheten stor, men det er snakk om få personer totalt. Dessuten svinger arbeidsledigheten raskt. Dette skyldes at Hasvik har én hovednæring som dominerer, nærmere bestemt fiskeri.

Les også: Spar 35.000 kroner, nesten uten å merke det

- Hasvik er en fiskerikommune med tre fiskebruk. Disse permitterer de ansatte fra tid til annen på grunn av normale, sesongmessige svingninger, som spiller inn på arbeidsledighetsstatistikken, sier Margit, og viser til at det i januar var totalt 38 arbeidsledige personer i Hasvik. - Det var 22 færre arbeidsledige i januar enn i desember, nettopp fordi aktiviteten på fiskebrukene tar seg opp igjen, sier Margit.

Slik tjener du noen ekstra kroner

Kultur for å bidra

Hva så med kommuner som Vevelstad og Fedje? Ifølge Rådmann Vidar Bråthen i Fedje kommune er det slett ikke noe nytt med lav arbeidsledighet i kommunen.

- Det er stort sett den normale situasjonen. Vi bor i en kommune hvor det er en tradisjon for å bidra, det er en kultur for det, sier Bråthen.

Dessuten er det lenge siden fiskeriene dominerte arbeidsmarkedet i kommunen. Ifølge rådmannen har fiskeriene mistet fotfeste de siste tiårene. Nå har Fedje både offentlige og private arbeidsplasser som tilbyr jobb til kommunens innbyggere. - I dag er det offentlige som er den største arbeidsgiveren i kommunen, i tillegg til den private bedriften Buksér og berging, som blant annet har lønningskontor i Fedje. Vi har også Trafikksentralen, som overvåker skipstrafikken, forteller Bråthen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus