Finanstilsynet fortsetter med samme lånepraksis

Finansminister Siv Jensen mener Finanstilsynet bør åpne for at bankene er mer fleksible når det gjelder egenkapitalkravet. Foto: NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen mener Finanstilsynet bør åpne for at bankene er mer fleksible når det gjelder egenkapitalkravet. Foto: NTB scanpix

Det blir ikke enklere å få boliglån etter at finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag ga Finanstilsynet sitt svar om kravene til egenkapital ved boligkjøp, sier tilsynets direktør Morten Baltzersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet som Finansdepartementet sendte Finanstilsynet torsdag, opprettholder Jensen kravet om 15 prosent i egenkapital ved boligkjøp, men hun understreker at et krav ned mot 10 prosent kan være tilstrekkelig for å gi lån til godt rustede førstegangs boligkjøpere.

– Dette er en presisering overfor tilsynet. Når finansministeren gjør det, vil det være ganske oppsiktsvekkende hvis det ikke blir fulgt, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Endrer ikke

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen oppfatter imidlertid ikke brevet som noen instruks om endring og sier han holder fast ved dagens regler for boliglån.

– Vi oppfatter ikke at Finansdepartementet instruerer Finanstilsynet til å endre retningslinjene, sier Baltzersen til avisen.

Han mener det ikke er noe ved departementets brev som tilsier at fleksibiliteten i retningslinjene skal endres. Han peker på at det allerede i dag er en stor del låntakere som har en belåningsgrad over 85 prosent og at omtrent hvert fjerde nye lån til kjøp av bolig i fjor ble gitt med høyere belåningsgrad enn dette.

– Det viser at det er en fleksibilitet som benyttes. Den fleksibiliteten vil bli praktisert i framtiden også, sier han.

Les også: Jensen åpner for lavere lånekrav

En av tre unge får ja

Bekymring for økende gjeldsbelastning blant norske husholdninger gjorde at Finanstilsynet i 2011 økte egenkapitalkravet for lån til boligformål til 15 prosent i sine retningslinjer.

Frp gikk inn for å fjerne kravet før valget, mens Høyre ville senke det til 10 prosent, slik det var da tilsynet innførte retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål i 2010.

I et brev til Jensen som Baltzersen sendte forrige uke, skriver tilsynsdirektøren at bankene allerede utøver betydelig skjønn når de tolker reglene. At hvert tredje lån til låntakere under 35 år blir gitt med mindre enn 15 prosent egenkapital, viser nettopp det, mener han.

Bakgrunn: Eksperter advarer mot boligstimulering

Svakhet

Siv Jensen understreker imidlertid at dette handler om å gjøre en tydelig presisering i lovverket.

– Det har vært svakheten i regelverket at det ikke har vært tilstrekkelig tydelig at det er betalingsevnen som skal være utslagsgivende for om du får lån eller ikke, sier hun.

Forbrukerrådet, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Finans Norge var alle raskt på banen med å applaudere finansministerens brev, som hun fortalte om på eiendomsmeglerbransjens fagdag på Lysebu hotell torsdag. Alle mener i likhet med Jensen selv at presiseringen vil gjøre det enklere for flere førstegangsetablerere å komme seg inn på boligmarkedet.

– Tøys

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener imidlertid at samtlige farer med tøys.

– Det er bare tull det Finansdepartementet kommer med her. Dette er en kosmetisk endring for å dekke over et tåpelig utspill fra valgkampen, sier han og viser også til at hver tredje unge boliglånstaker har fått lån med under 15 prosent egenkapital.

Andreassen mener isteden at Finansdepartementet nå kan gjøre det vanskeligere å få lån – dersom bankene følger signalene fullt ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus