Jensen åpner for lavere lånekrav

Siv Jensen ønsker at bankene skal åpne for fleksibilitet ved lånesøknads-vurderinger. Foto: NTB scanpix
Siv Jensen ønsker at bankene skal åpne for fleksibilitet ved lånesøknads-vurderinger. Foto: NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen (Frp) presiserer overfor Finanstilsynet at det kan være forsvarlig med egenkapitalkrav ned mot 10 prosent for førstegangskjøpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen automatikk i dette, og det er ingen menneskerett å få boliglån. Men vi har sett at fleksibiliteten hos bankene har vært praktisert ulikt. Vi presiserer derfor at den gjelder alle, sier Jensen.

I utgangspunktet er egenkapitalkravet for å få boliglån 15 prosent.

– Bankene må vurdere hver enkelt låntakers evne til å betjene sitt lån. Det er dette det handler om. Jeg frykter ikke at gjeldsveksten i Norge skal øke selv om vi gjør det litt enklere for førstegang boligkjøpere, sier finansministeren til NTB.

Bakgrunn: Eksperter advarer mot boligstimulering

Fleksibilitet

I brevet understreker Jensen viktigheten av at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige individuelle vurderinger.

– Blant annet må bankene kunne legge vekt på lånesøkernes fremtidige evne til å betjene lånet. Vi gjør det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten, sier finansministeren.

Fjerner tvil

Jensen sier til NTB at justeringen har vært etterspurt av mange i lang tid.

– Kravet om 15 prosent egenkapital har særlig rammet førstegangsetablerere. Vi var i ferd med å risikere å måtte stenge en hel generasjon ute fra boligmarkedet, sier hun.

Statsråden mener vi har sett en vekst i bruk av skjønn.

– Men det har vært ulikt vurdert. Nå fjerner vi enhver tvil, og vi er helt tydelige på at det er mulig for bankene å gå ned noen prosent, om mulighetene ligger til rette for det, sier finansminister Siv Jensen.

Fornøyde

Norges Eiendomsmeglerforbund er positive til at Jensen åpner for å senke egenkapitalkravet til 10 prosent for førstegangskjøpere.

– Vi ser positivt på en mer fleksibel holdning til kravet om 15 prosent egenkapital , men vi ser likevel at virkemidlene til Finansdepartementet ikke er veldig kraftige. Vi håper likevel at resultatet blir at flere, spesielt unge mennesker, med begrenset egenkapital, men med god betjeningsevne får lån til bolig, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Finn Tveter i en kommentar.

– Vi får stadig tilbakemeldinger fra meglere der ute om ulik praksis fra bankene. Mange med solid tilbakebetalingsevne må avstå fra boligkjøp på grunn av avslag på lånesøknader og vi vil følge nøye med om Finansdepartementets pålegg om likebehandling av retningslinjene hjelper flere av denne gruppen inn i boligmarkedet, sier Tveter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus