Kommuner til rettssak etter Terra-skandalen:

Erna Solbergs departement sa ja til skandaløse Terra-avtaler

Trist Terra-sak for Vik kommune: - Vi stolte på Kommunal- og regionaldepartementet og på Sparebanken. Det sier ordfører Marta Finden Halset (Ap)i Vik kommune under rettssaken som pågår i Oslo tingrett. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Trist Terra-sak for Vik kommune: - Vi stolte på Kommunal- og regionaldepartementet og på Sparebanken. Det sier ordfører Marta Finden Halset (Ap)i Vik kommune under rettssaken som pågår i Oslo tingrett. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Kommunal- og regionaldepartementet under Erna Solbergs ledelse kunne i 2002 stoppet de ville finanstransaksjonene Terra-gruppen lokket norske kommuner ut i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet ga Kommunal og regionaldepartementet (KRD) beskjed om at Terra-gruppens foreslåtte finanstransaksjoner var lovlige etter Kommuneloven i et brev til Vik kommune september 2002.

Det var både kommunen og Sogn og Fjordane fylke i tvil om. I ettertid viste det seg at KRDs konklusjon var feil - noe som fikk fatale følger.

Åtte kommuner; Vik, Rana, Narvik, Hemnes, Hattfjelldal, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal inngikk nemlig avtaler med Terra etter at KRD avklarte lovligheten.

Terra-avtalene medførte et tap av hundrevis av millioner kroner for de involverte kommunene. Terra mistet konsesjonen og slo seg selv konkurs.

Riksrevisjonen kritiserer at en så viktig sak ble håndtert langt nede i departementets hierarki framfor å bli forelagt ledelse og minister. Statsråden er uansett ansvarlig. Det var Erna Solberg, fram til valget i 2005.

Det var bare Terra-sjefene som kunne glede seg.

Les også: Terra-toppene håvet inn millioner

– Vi måtte jo tro på departementet!

Nå krever de to første av de involverte kommunene, Hattfjelldal og Haugesund, 100 millioner kroner i erstatning for sine Terra-tap. Det skjer i en fem uker lang rettssak som åpnet i Oslo tingrett mandag. Motparten er Terra-gruppens forsikringsselskap ACE European Group Limited.

– Vi kunne jo ikke mistro KRD når de gjør en tolkning av kommuneloven, sier Vik-ordfører Marta Finden Halset, til ABC Nyheter under rettssaken.

I 2004 gjentok departementet, fortsatt under Erna Solbergs ledelse, konklusjonen i det såkalte «Vik-brevet», som førte til at andre kommuner følte seg trygge på å kaste seg ut i Terras risikofylte spekulasjonspakker.

Les også: Terra-kommuner møter forsikringsselskap i retten

Snudde, men for sent

I februar 2007 kom KRD internt fram til at avtalene Vik inngikk med Terra, likevel ikke var lovlige etter Kommunelovens §50, som forbyr låneopptak for å investere i verdipapirer.

Men da var skaden skjedd.

De spekulative produktene Terra-meglerne prakket på Haugesund og Hattfjelldal kommuner, er uhyre kompliserte.

Ikke engang kommunenes advokat Ulf Larsen klarte å forklare alt dommer Wenche Elizabeth Arntzen ville vite om Terras såkalte rentebytteavtaler i tingretten tirsdag.

– Det du leste opp, er meget komplisert for en generalist som meg, sa dommer Arntzen.

– De økonomiske realiteten er veldig enkle. Men avtalene er kompliserte. Det spørsmålet må sakkyndige svare på, måtte Larsen flere ganger si.

Les også: Terra-kommunene krever 687 millioner kroner.

Ble beroliget om lovlighet

På tilhørerbenken satt ordføreren i Vik kommune i Sogn og Fjordane, Marta Finden Halset (Ap). Vik har en helt spesiell rolle i saka. Kommunen ville gjerne få til en god pengeplassering, og ble av den lokale Sparebanken henvist til Terra.

De spekulative produktene de anbefalte, som omfattet det som viste seg å være en form for lånefinansiert spekulasjon, var så kompliserte og åpenbart på kanten av kommunelovens begrensninger, at Vik kommune rådførte seg med Fylkesmannen.

Fylkesmannen sendte spørsmålet videre til Kommunal- og regionaldepartementet, som den gang ble ledet av statsråd Erna Solberg, 25. juni 2002, og fikk svar 20. september.

«I denne saka legg departementet til grunn at Vik komune ikkje har teke risiko som bryt med gjeldande lov og forskrift.», beroliget departementet der.

– Sparebanken utnyttet vår tillit

– Gjennomgangen her i Tingretten høres ut som man trenger flere års økonomiutdannelse for å skjønne noe som helst av disse investeringspakkene kommunene kjøpte. Spilte dere høyt med lokalsamfunnets penger, ordfører Finden Halset?

– Jeg hadde vært ordfører et par måneder da Terra-saken brast. Jeg har stor medfølelse med alle involverte. Ingen gjorde dette for egen vinnings skyld. Alle inngikk avtalene med Terra til det de trodde var det beste for sine innbyggere, svarer Vik-ordføreren.

- Skjedde det i blinde fra kommunenes side?

- Nei, aldeles ikke. Vår kommune tok kontakt med Sparebanken. Alle har hatt fullstendig tillit til sparebanksystemet. Dette tillitsforholdet ble utnytta, sier Finden Halset.

Sparebankene i Norge eide den skandalerammede Terra-gruppen.

I rettsforhandlingene som pågår, hevder Hattfjelldals og Haugesunds advokater at Terra-gruppen fravek betingelsene som var grunnlaget i KRDs «Vik-brev».

ABC Nyheter lyktes ikke å få en kommentar fra Erna Solberg onsdag

Personvernpolicy